Символом 2024 року стане Зелений Дерев'яний Дракон. На Сході вважають, щоб притягнути удачу та достаток у новому році, важливо звернути увагу на смаки символу року.
При складанні новорічного меню, було би добре додати до списку морепродукти, свинину чи яловичину, сир, зелень, свіжі фрукти. Страви з цих продуктів будуть доречними на святковому столі.
Тарталетки з лососем та авокадо
Інгредієнти
Листково-дріжджове тісто
Яйце для змазування тіста - 1 шт
Стигле авокадо - 1 шт
Вершковий сир - 100 г
Слабосолений лосось - 100 г
кунжут/зелена цибулька для посипки
Як приготувати
Тісто треба розморозити, злегка розкатати. Виріжте кружечки або квадратики. Трохи зробіть зверху насічки і змастіть збитим яйцем. Запікайте тарталетки при 200 градусах приблизно 15 хв.
У спечених кружечках злегка здавлюємо серединку для начинки.
Авокадо та крем-сир з'єднайте і добре збийте у блендері. Сумішшю наповніть тарталетки, зверху викладіть кубиками рибу і прикрасьте зеленню.
Салат з хурмою і мандаринами
Інгредієнти
Хурма - 2 шт.
Мандарини - 2 шт.
Сир фета - 200 г
Волоські горіхи - 2 ст. л.
Оливкова олія - 2 ст. л.
Мед - 1 ст. л.
Гірчиця зерниста - 1 ст. л.
Лимон -1/2 шт.
Салатна зелень - за смаком
Як приготувати
Фету поріжте кубиками. Мандарин і хурму очистіть від шкірки, наріжте шматочками. Викладіть всі інгредієнти в миску, додайте горішки й зелень — мікрогрін або салатний мікс.
У невеликій мисці змішайте сік половини лимона, олію, мед і гірчицю. Отриманою заправкою полийте салат.
Свинина з солодким перцем
Інгредієнти
свинина (філе) - 500 г
перець болгарський - 200 г
цибуля фіолетова - 200 г
часник - 4 зубчики
базилік - 10 листочків
розмарин - 2 гілочки
бальзамічний або червоний винний оцет - 2 ст. л.
цукор - 1 ч. л. (з вершком)
оливкова олія для смаження
вершкове масло - 40 г
сіль, чорний мелений перець
Як приготувати
Очищену цибулю наріжте півкільцями. Болгарський перець очистіть від плодоніжки та насіння і наріжте довгою соломкою. Листя базиліку помийте, обсушіть і наріжте ножем.
На сковорідку з добре розігрітою оливковою олією викладіть перець і цибулю. Посоліть, поперчіть, додайте цукор. Завдяки цукру цибуля з перцем закарамелізуються. Овочі перемішайте і смажте на великому вогні (так щоб було чути шкварчання) 7-8 хв. Час від часу помішуйте.
Потім до перцю з цибулею додайте 2 ст. л. бальзамічного оцту. Ретельно перемішайте і заберіть з вогню.
Одразу після цього до овочів додати нарізаний базилік, перемішати і залишити страву у гарячій сковорідці ще на 2-3 хв. Карамелізований перець з цибулею готовий.
Філе свинини нарізати поперек волокон шматками товщиною 1,5-2 см. З обох боків свинину приправити сіллю, чорним меленим перцем і злегка відбити. Щоб під час смаження м'ясо не скручувалось і просмажилось рівномірно, його по краях слід трішки надрізати. Відстань між надрізами повинна становити 2-3 см. Зубчики часнику злегка розчавіть ножем і очистіть від шкірки.
На добре розігріту сковорідку з оливковою олією викладіть шматки м'яса, часник і гілочки розмарину. Смажити на великому вогні 4 хв. Потім м'ясо переверніть на інший бік. Часник також слід час від часу обертати, щоб він не пригорів. Додайте вершкове масло і продовжіть смажити на великому вогні ще 3,5-4 хв. При цьому м'ясо треба постійно поливати гарячим маслом, у якому воно смажиться.
Обсмажене м'ясо викладіть гіркою у теплу посудину. Залишіть ще на 5-6 хв, щоб воно "відпочило". З м'яса виділиться трошки соку, але це нормально. Цим соком полийте м'ясо при подачі. На тарілку порційно викладіть карамелізований перець з цибулею і м'ясо. Свинину полийте соком, що виділився з м'яса, коли воно "відпочивало" і подавати до столу.