"Опубліковані результати нового дослідження про каву. Друзі, як і обіцяла, підготувала для Вас "свіжозаварену" інформацію про каву", - про це у Фейсбуці пише лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, передають Патріоти України.
З"давалося б, ми вже знаємо про каву все.
Що кава:
• зменшує ризик хвороби Паркінсона,
• захищає печінку,
• покращує концентрацію уваги,
• і навіть асоціюється з довшою тривалістю життя.
І от -- знову сенсація:)
Не вся кава однаково корисна. Йдеться не про розчинну, а про заварну.
Нещодавно опубліковане дослідження в журналі Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases вивчало вплив різних методів приготування кави на вміст дитерпенів - кафестолу та кахвеолу — які можуть підвищувати рівень “поганого” холестерину (ЛПНЩ) у крові.
Що таке дитерпени?
Кафеол і кафестол — це жиророзчинні сполуки з кавових зерен.
З одного боку, вони мають багато цінних властивостей:
- є антиоксидантами і захищають серце, мозок та печінку від старіння;
- мають протизапальні ефекти і корисні при аутоімунних хворобах, порушеннях обміну речовин;
- протиракову дію, бо пригнічують ріст пухлин, підтримують здоровʼя печінки, запобігають накопиченню жиру в ній.
А з іншого — підвищують рівень “поганого” холестерину (ЛПНЩ: розшифровується, як -- ліпопротеїнів низької щільності), якщо потрапляють в організм у значних дозах.
І тут усе залежить від того, як Ви заварюєте каву.
Шведські вчені перевірили 14 лікарняних кавомашин.
*Примітка, чому лікарняних: бо у них всі апарати в лікарнях безкоштовні і стоять всюди.
І що виявили:
У каві з автоматів — 176 мг/л кафестолу,
У фільтрованій (через паперовий фільтр) — лише 12 мг/л,
Тобто в 15 разів більше шкідливих сполук в “офісній” каві.
Виходить, що пиття 40 років кави “з автомата” — це +36% до ризику серцево-судинних захворювань (принаймні, так рахують шведські вчені).
Хто винен?
• Еспресо-машини з металевими фільтрами — лідери за вмістом дитерпенів (до 2447 мг/л!).
• Френч-прес і гейзерна кава — помірна кількість (приблизно 90 мг/л) (моя мама явно щось знає, бо це її улюблений спосіб).
• Капсульні кавоварки — майже безпечні в цьому сенсі, бо видають концентрат, але містять консерванти (нічого хорошого).
• Кава “з плити” без фільтра — висока концентрація дитерпенів, іноді понад 1000 мг/л.
А як щодо паперових фільтрів?
Вони рятують? Так, але не зовсім.
Такі фільтри ефективно затримують дитерпени — це правда.
Але більшість сучасних паперових фільтрів виготовлені не з чистого паперу, а з додаванням полімерних ниток (мікропластику).
Саме вони не дають фільтру розмокати від гарячої води.
Ці нитки не видимі оку, але при заварюванні мікроскопічно потрапляють у напій — як це вже відомо з досліджень про чайні пакетики (колись я про це вже писала).
Отже, фільтрована кава — менше дитерпенів, але… мікропластик у чашці.
Що робити?
1. Зменшити частоту кави з еспресо-машини чи френч-преса.
Ці методи дають більше дитерпенів, що підвищують “поганий” холестерин.
2. Обирати фільтровану каву.
Найкраще — небілені паперові фільтри без пластику, або багаторазові фільтри з тканини (наприклад, з коноплі чи бавовни).
3. Френч-прес? Так, але час від часу, а не тричі на день.
4. Завжди важливо не тільки “що” Ви п’єте, а й “як саме” Ви це готуєте.
І що тепер? А нічого.
Життя воно таке і є: неоднозначне. Доводиться балансувати. Тобто у даному випадку приймаємо інформацію до уваги, і контролюємо свій рівень холестерину", - констатує лікар-дієтолог.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.
Якщо ви хочете приготувати курячі сердечка і у вас є не більше 10 хвилин, то рекомендуємо цей рецепт. Готувати можна на решітці гриль або прямо в духовці, передають Патріоти України. Щоб приготування було швидким, відразу увімкніть духовку до 200 граду...
Щоб магазинні пельмені смакували як домашні, потрібно правильно їх приготувати та додати кілька секретних інгредієнтів. Ось кілька порад, передають Патріоти України. Замість простої води варіть пельмені в м’ясному або овочевому бульйоні. Це додасть їм ...