Кутя, узвар, пампухи і борщ: А ви знали, що символізує кожна зі страв українського Святвечора

Страви на Святвечір мають свою унікальну історію і несуть певну символіку, про яку варто пам'ятати, сідаючи за святковий стіл напередодні Різдва. На вечерю в жодному разі не можна запізнюватися, а розпочинали її треба з появою в небі першої зірки - не раніше, зазначають Патріоти України.

Ця перша зірка, за біблійними переказами, несе благу звістку про народження спасителя - Ісуса Христа. Часто на стіл подають такі страви: пшенична кутя, узвар, борщ, варений горох (квасоля), капуста, риба, вареники, картопля, гриби, грибна юшка, голубці, пампушки. Звісно є деякі відмінності за регіонами, але обов'язково на святковому столі має бути королева столу - кутя.

Кутя - найголовніша страва, з неї починають трапезу. Варена пшениця з медом і маком є актом жертви богові, бо пшениця з медом - це сакральна частина святої вечері. Мак - символ мучеництва, невинно пролитої крові, а мед - символ чистоти, божого слова. Також кутя символізує єднання з богом і світом померлих (схожу страву часто готують на поминки). Кутю залишають на ніч для душ усопших, не прибирають зі столу.

Горох - символ божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду, символ єдності роду. Капуста є символом простоти й водночас міцності, єдності навколо однієї твердої основи - бога.

Борщ - символ торжества добра. Готується він із різних простих рослин, які дарує земля. Різдвяний борщ заквашується попередньо приготовленим квасом з буряка, тому має темно-червоний колір. Він також символізує кров вифлеємських дітей, знищених за наказом Ірода.

Голубці - сама назва цієї страви вказує на її символічність. Адже голуб – символ божої любові, святого духа, символ краси і сили, отриманої від творця.

Риба - у ранньому християнстві була прийнята як символ Христа багатьма отцями церкви. Знак риби був першою монограмою Христа. Саме брати-рибалки стали першими учнями Ісуса.

Вареники - символізують достаток. Гриби - дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (ніжка). Узвар - представляє життя, яке бог надає кожній людині. В його основі вода, що є символом очищення тіла і душі.

Пампушки - святі на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя. Їх мільйони, і кожна людина, зокрема християнин, покликаний до того солодкого, повноцінного, вічного життя.

Коли краще пити каву зранку? Названо ідеальний час - і це варто врахувати

четвер, 25 квітень 2024, 15:50

Багатьом людям важко прийти зранку до тями та почати нормально розмовляти до того моменту, поки вони не вип’ють філіжанку кави, що надає бадьорості. Проте, експерти вважають, що першим ділом випити напій з кофеїном – не ідеально, передають Патріоти Укр...

Не тільки смачно, а й корисно! ТОП-5 спецій для плаского живота, які можна додати у каву

четвер, 25 квітень 2024, 9:50

У прагненні до здорового способу життя кожна маленька зміна має значення. Однак, для багатьох людей наявність ранкової кави навіть не підлягає обговоренню, хоча цей напій і здатен зашкодити вашому здоров'ю. На щастя, є можливість збільшити його користь...