Лайфхак для справжніх господинь! Як правильно замочити горох, щоб він зварився за 15 хвилин

Чому горох варитися не хоче - і як замочувати його правильно, щоб не варити довго: прості та нехитрі тонкощі. І помилки, які ми робимо машинально. І - як навіть "старий" торішній горох зварити швидко, передають Патріоти України.

Прості методи — варто випробувати та переконатися: горох вміє швидко варитися.

Як замочити горох, щоб швидко варився: наші помилки та прості хитрощі

Під час використання таких методів горох не потрібно замочувати "на ніч". Усього годину чи дві — горох вариться дуже швидко. А якщо й залишимо на ніч, то через 10-15 хвилин горох стає м'яким, практично гороховим пюре. І ніяких хитрощів, жодної соди.

Помилка 1

Його потрібно промити — а ми не промиваємо. Горох важливо промити перед відварюванням — ось як рис: очистити горошини від крохмального борошна, борошнистої клейковини, оточуючої горошини. Ось рис ми промиваємо — а горох чомусь ні. І промивати потрібно майже до прозорості: це прискорить замочування, тобто набухання горошин і відварювання. І — не в холодній воді.

Помилка 2

Ми замочуємо у холодній воді. А треба замочувати у гарячій. Гаряча вода сприяє швидкому набуханню (набагато швидше). І — краще очистить горошини. А щоб краще очистити — горох потрібно не тільки промити та залити.

Помилка 3

Про піну, коливання температури та кип'ятіння. Не зовсім помилка — просто тонкість, яку не всі знають. Якщо промити, потім довести горох до кипіння і промити, позбавившись піни, потім залити окропом знову — ми вирішуємо відразу дві проблеми. Ми позбавляємося піни, що несе все, що перешкоджає варінню гороху. І — в окропі горошини максимально швидко набубнявіють.

Крім того: набухання відбувається не лише завдяки гарячій воді, а й завдяки парі. А головне — ми все ж таки позбавляємося піни: при замочуванні холодною водою так не вийде. А ще — вважається, що відіграє роль і коливання температури. І маленька хитрість, точніше дві. І все ж таки, якщо горох не хоче варитися — потрібно підлити холодної води. Зовсім небагато. Декілька разів.

Він повинен розпарюватися, а не вирувати в окропі. Саме пара розм'якшує горох зсередини, тепло пари. На цьому заснований метод замочування окропу. Холодна вода — зупиняє кипіння, дає повільне томління гороху. А ще: якщо він зовсім "старий": його варто просто потовкти. Звичайною "товкачкою" для картоплі. Смішно, але це працює. Ось такі прості методи замочування, які допоможуть швидко отримати смачний гороховий суп або пюре.

Це варто знати! Що робити, щоб картопля на деруни не темніла

субота, 20 квітень 2024, 10:14

Господині знають, що картопля після нарізання чи натирання має властивість темніти. Якщо ви готуєте деруни, то я одна хитрість, що й колір збереже і страву зробить набагато ніжнішою, передають Патріоти України. Деруни після смаження матимуть світлий в...

От у чому секрет! Як зберегти соковитість грудки в процесі смаження

субота, 20 квітень 2024, 9:13

Багато хто знає про те, що куряче філе є дуже складним м’ясом для смаження, оскільки в процесі термічної обробки втрачає соковитість. Тому грудка часто виходить сухою. Однак при правильному методі смаження цього можна уникнути. Які секрети у цьому допо...