Можна отруїтися! Ознаки небезпечної для здоров'я черешні

Ознаки небезпечної для здоров'я черешні, яку краще не вживати, можуть бути як зовнішні, так і приховані. Ось на що звернути увагу, передають Патріоти України.


1. Пліснява або підгнивання

  • Ознака: Білі, сірі або зелені плями, м’які ділянки, неприємний запах.
  • Чому це небезпечно: Пліснява може виділяти мікотоксини — токсичні речовини, які шкодять печінці, викликають алергію або отруєння.

Надто м’яка або зморщена шкірка

  • Ознака: Черешня втратила пружність, виглядає в’ялою, млявою.
  • Чому це небезпечно: Це ознака початку бродіння або псування, можливе скупчення бактерій.

Білий наліт або липкість

  • Ознака: Плоди ніби покриті тонким нальотом або липкі на дотик.
  • Чому це небезпечно: Може свідчити про початок бродіння або неправильне зберігання — ризик розвитку патогенів.

Дірки, черв'яки або личинки всередині

  • Ознака: Видимі отвори, рух всередині плоду, білий "черв’ячок".
  • Чому це небезпечно: Свідчить про зараження плодожеркою чи іншими шкідниками. Продукти їхньої життєдіяльності можуть бути токсичними.

Неприродний блиск або запах хімії

  • Ознака: Черешня виглядає “лаковою”, має різкий запах.
  • Чому це небезпечно: Можлива обробка воском, пестицидами або консервантами. Особливо небезпечно при поганому митті плодів.

Є секрет! Який фрукт покласти біля хліба, щоб не черствів тиждень

понеділок, 17 листопад 2025, 7:44

Зберегти смакові якості будь-якого хліба можна заморожуванням. Заморожувати хліб можна не більше, ніж на один місяць, передають Патріоти України. А як зберігати хліб з магазина кілька днів, щоб він не покривався плісенню? Для тривалого зберігання хліб ...

Господиням на замітку! Як приготувати квашену капусту, щоб не перекисала і не ставала слизом

понеділок, 17 листопад 2025, 6:42

Щоб отримати ідеальну, білу й хрустку закуску, яка не перекисне і не вкриється слизом, важливо уникати поширених помилок, пов’язаних із підготовкою, сіллю та ферментацією, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Правильна нарізка. Одна з найбіл...