Солодкий пиріг фулту з гарбузом і волоськими горіхами вважається традиційною кримськотатарською стравою, яку готували до новорічних свят. Рецептом поділилася Голова Центру прикладної антропології, дослідниця культури кримськотатарського народу Ольга Соболева, зазначають Патріоти України.
Для начинки:
Гарбуз почищений - 1 кг
Сіль - 5 г
Цукор - 200 г
Грецькі горіхи - 300 г
Для тіста:
Вода - 250 мл
Борошно - 4 склянки
Сіль - 6 г
Олія соняшникова - 60 мл
Для змащування пирога - 1 яєчний жовток.
Важливий нюанс: можна взяти готове листкове тісто або тісто філо. Традиційно фулту готують з витяжного тіста, яке розкачують тонко, завширшки до 1-2 міліметри.
Натираємо гарбуз на крупній тертці. Присипаємо дрібкою солі та цукром та лишаємо на 30 хвилин, щоб пустив сік. Після цього зайвий сік зливаємо. Можна трохи вичавити сік із м’якоті, щоб начинка не була надто вологою. Горіхи подрібнюємо ножем та перемішуємо з цукром.
Готуємо тісто (або розкачуємо готове). Для цього потрібно замісити еластичне тісто з борошна, води й солі. Коли тісто вже перестане прилипати до рук, його необхідно місити ще 10 хвилин. Накриваємо тісто плівкою або рушником і лишаємо на 40 хвилин.
Тісто ділимо на дві частини. Кожну частину розкачуємо качалкою, а згодом розтягуємо руками, аж поки лист не стане напівпрозорим. Розкачане тісто щедро змащуємо рослинною олією. Викладаємо другий шар тіста, знову змащуємо рослинною олією.
На лист рівномірно викладаємо гарбуз і подрібнені горіхи. Обережно завиваємо тісто разом із начинкою в рулон. Викладаємо равликом у сковорідку або круглу форму для випікання. Робимо надрізи від центру до країв, змащуємо жовтком.
Ставимо в розігріту до 200 градусів духову шафу. Випікати треба 40 хвилин при 180 градусах.
Після випікання викладіть пиріг на полотняний рушник і зверху також покладіть серветку чи рушник. Лишіть охолоджуватись.
Отримати пишні та соковиті котлети на обід – легко! Але важливо при цьому не допустити банальних помилок, які негативно впливають на структуру та смак страви, передають Патріоти України. Якщо не додавати вологий хлібний м’якуш у фарш, то про легкість м...
Оселедець - один з найулюбленіших продуктів на столі українців. Його додають до салатів, подають із цибулею, картоплею чи просто як закуску. Але не кожен такий продукт у магазині є безпечним. Який оселедець краще оминати та як вибрати гарний - читайте ...