Нагадує круасани або навіть краще: Рецепт вірменського масляного пирога гата із горіхами

Гата - також відома як «ката», «гатах» або «катах» - це маслянистий вірменський пиріг, який в залежності від начинки подають разом із закусками як хліб або солодким до чаю. Зазвичай він виглядає досить просто, як плаский круглий пиріг, однак вся справа в наповненні, адже, наприклад, правильно спечена солодка гата буде нагадувати круасан, не поступаючись французькій випічці за смаком, зазначають Патріоти України.

Це рецепт солодкого пирога гата, проте за бажанням можна використовувати це же тісто, зменшивши кількість цукру і з солоними начинками. Найбільш традиційною солоною начинкою буде поєднання сиру з безліччю зелені.

Рецепт пирога з горіхами

Інгредієнти

Для тіста:

  • 285 г борошна
  • 5 г розчинних дріжджів
  • 1/8 ч.л. харчової соди
  • 1,5 ч.л. солі
  • 140 г вершкового масла, розм'якшеного
  • ¼ склянки (60 г) цукру
  • 140 г грецького йогурту (цільного або нежирного)
  • 1 велике яйце, злегка збите

Для начинки:

  • 85 г волоських горіхів, злегка підсмажених і крупно нарізаних
  • ½ склянки (70 г) борошна
  • 60 г цукру
  • 1/5 ч.л. солі
  • 4 столові ложки (60 г) розтопленого масла
  • 2 чайні ложки ванільного екстракту

Для запікання:

  • 1 велике яйце, злегка збите з дрібкою солі

Приготування:

1. Для тіста: в середній мисці перемішайте борошно, дріжджі, харчову соду та сіль. У великій мисці перемішайте масло і цукор, щоб утворилася однорідна маса.

Додайте борошняну суміш в масляну, добре перемішайте.

Додайте йогурт і яйце та перемішайте, поки тісто не стане крутим, приблизно 2 хвилини. Перекладіть тісто в підготовлену злегка змащену маслом середню миску, щільно накрийте і залиште при кімнатній температурі на 30 хвилин, потім перенесіть в холодильник і охолодіть (не менше 4 годин, але не більше 16).

2. Для начинки: в середній мисці змішайте волоські горіхи, борошно, цукор і сіль. Додайте масло і екстракт ванілі і, використовуючи гумову лопатку, перемішайте, поки не утвориться грудкувата паста і не залишиться сухого борошна. Накрийте кришкою і зберігайте при кімнатній температурі до збірки.

3. Створіть форму: розігрійте духовку до 190°C. Перекладіть тісто на чисту, злегка присипану борошном поверхню і злегка присипте тісто борошном. За допомогою качалки розкачайте тісто в максимально велике, але не тонке, коло.

Помістіть начинку в центр тіста та рівномірно розподіліть у середині. Починаючи з одного краю, руками складайте тісто поверх начинки до центру, рухаючись поколу. Тісто має повністю закрити начинку, добре примніть тісто зверху, щоб начинка не проглядалася. Переверніть пиріг так, щоб сторона шва була знизу, і, використовуючи качалку, акуратно скачайте в рівне коло. Обережно перекладіть на деко з бортиком, застелене пергаментом або силіконовим килимком для випічки.

4. Випікайте: рівномірно змастіть верхню і бічні сторони гати яєчної рідиною. Використовуючи виделку, проведіть пласкою нижньою стороною виделки по вершині гати, щоб утворити лінії у вигляді перехресного малюнка. За допомогою зубочистки виконайте 8-10 отворів, розташованих на рівній відстані один від одного, у верхній частині тіста, зупиняючись, коли дійдете до начинки. Випікайте до однорідного золотистого кольору, близько 30 хвилин.

Подавайте гату, коли вона охолоне. Смачного!

Джерело: НВ

Варто знати! Чи потрібно мити печінку перед смаженням

п’ятниця, 22 листопад 2024, 12:00

Печінка така корисна та смачна, якщо її вдало приготувати. Особливо вона смакує в паніруванні та з великою кількістю цибулі. Але все починається з обробки печінки, передають Патріоти України. Якщо ви придбали заморожену печінку або дістали зі своєї мор...

Є секрет! Як правильно збивати яйця для омлету, щоб він був пишним

п’ятниця, 22 листопад 2024, 11:12

Омлет найчастіше готують на сніданок. Він легкий та поживний. Готувати його на всю родину, тож страва досить вигідна для ранку. Кулінарне питання полягає в збиванні яєць. Яким чином вони будуть об’єднані з іншими компонентами. Поговоримо про це детальн...