Надзвичайно ароматний та смачний: Клопотенко поділився рецептом ідеального сливового пирога

"Кожного літа мене завжди запитують – що приготувати із сезонних фруктів. Окрім того, що просто насолоджуватися їх смаком у свіжому вигляді, це і компоти, і варення, і, звісно, пироги. Сьогодні я хочу розказати вам рецепт пирога зі сливами", - пише український кулінар Євген Клопотенко на своєму сайті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Цей пиріг надзвичайно ароматний та смачний. Відразу скажу, що тут є кілька процесів, тому приготування буде не дуже швидким. Але результат стовідсотково вартий витраченого часу. Для основи ми зробимо дуже пишне дріжджове тісто, на яке викладемо шматочки слив. Для того, аби у процесі випікання не виділялося забагато сливового соку, а також аби зробити трохи більш хрустку верхню скоринку, ми приготуємо штройзель та присиплемо сливи. Це така масляна крихта, подібна до крамблу. Для прикраси пирога я раджу ще приготувати крем. Для цього ми зіб'ємо вершки із цукровою пудрою. Це не обов'язково, пиріг і так буде дуже смачним, але із кремом вийде ще краще.

Інгредієнти:

Для дріжджового шару:

600 г борошна

200 мл молока

20 г пресованих дріжджів

150 г цукру

½ ч. л. солі

120 г вершкового масла

2 яйця

10 г ванільного цукру

Для начинки:

1 кг слив

Для штройзеля:

200 г цукру

200 г борошна

1 ч. л. меленої кориці

120 г вершкового масла

Для прикраси:

300 мл вершків 33%

3 ст. л. цукрової пудри

Приготування:

У 200 мл теплого молока розчиніть 20 г пресованих дріжджів та залиште на кілька хвилин.

У миску всипте 600 г борошна, додайте 150 г цукру, ½ ч. л. солі та 10 г ванільного цукру. Вбийте у миску 2 яйця та додайте 120 г розм'якшеного вершкового масла. Влийте молочну суміш із дріжджами у миску із тістом.

Замісіть м'яке та пластичне тісто, що не липне до рук. Сформуйте з тіста кульку та накрийте чистим рушником. Залиште тісто в теплому місті без протягів на 1 годину для підйому.

Тим часом підготуйте сливи. Якщо ви використовуєте достатньо великі сливи, як у мене, то потрібно нарізати їх скибочками на 8 частин. Якщо ж у вас сливи меншого розміру, то достатньо роз'єднати їх навпіл та видалити кісточку.

Для приготування штройзеля об'єднайте спочатку 200 г борошна із 200 г цукру.

Далі додайте 1 ч. л. меленої кориці та 120 г розм'якшеного вершкового масла. Добре перетріть все руками до утворення масляної крихти.

Обімніть дріжджове тісто, що підійшло, та розкачайте його в прямокутний пласт по розміру дека для випікання. Перенесіть тісто на деко з пергаментом та руками розподіліть його рівномірно всією формою. Рівномірно розподіліть підготовлені сливи по всій основі пирога.

Засипте всю поверхню пирога штройзелем – масляною крихтою. Залиште пиріг для розстойки приблизно на 20-30 хвилин. Випікайте пиріг в духовці за температури 180 градусів протягом 40 хвилин до утворення золотавої скоринки.

Дайте пирогу трошки охолонути та наріжте його порційними шматочками. Якщо є бажання, збийте 300 мл вершків 33% із 3 ст. л. цукрової пудри до консистенції крему та прикрасьте шматочки пирога.

Будуть ідеальні! Запечені курячі гомілки з хрумкою скоринкою

неділя, 18 травень 2025, 8:10

Якщо ви хочете приготувати курячі гомілки зі скоринкою золотою та хрумкою, але щоб м’ясо було м’яким та соковитим, то зробіть це за рецептом, який пропонуємо нижче, передають Патріоти України. Візьміть курячі гомілки, щоб вмістилися на одне деко чи в о...

Це точно здивує! Чому досвідчені кухарі радять варити пельмені в молоці

неділя, 18 травень 2025, 7:44

Вся суть полягає у тому, як молоко взаємодіє з борошняною основою та м’ясною начинкою, передають Патріоти України. Молочні білки — казеїн і сироватка — обволікають тісто, формуючи навколо нього своєрідний захисний шар. Це не дозволяє клейковині розм’як...