"Кожного літа мене завжди запитують – що приготувати із сезонних фруктів. Окрім того, що просто насолоджуватися їх смаком у свіжому вигляді, це і компоти, і варення, і, звісно, пироги. Сьогодні я хочу розказати вам рецепт пирога зі сливами", - пише український кулінар Євген Клопотенко на своєму сайті, передають Патріоти України, та продовжує:
"Цей пиріг надзвичайно ароматний та смачний. Відразу скажу, що тут є кілька процесів, тому приготування буде не дуже швидким. Але результат стовідсотково вартий витраченого часу. Для основи ми зробимо дуже пишне дріжджове тісто, на яке викладемо шматочки слив. Для того, аби у процесі випікання не виділялося забагато сливового соку, а також аби зробити трохи більш хрустку верхню скоринку, ми приготуємо штройзель та присиплемо сливи. Це така масляна крихта, подібна до крамблу. Для прикраси пирога я раджу ще приготувати крем. Для цього ми зіб'ємо вершки із цукровою пудрою. Це не обов'язково, пиріг і так буде дуже смачним, але із кремом вийде ще краще.
Інгредієнти:
Для дріжджового шару:
600 г борошна
200 мл молока
20 г пресованих дріжджів
150 г цукру
½ ч. л. солі
120 г вершкового масла
2 яйця
10 г ванільного цукру
Для начинки:
1 кг слив
Для штройзеля:
200 г цукру
200 г борошна
1 ч. л. меленої кориці
120 г вершкового масла
Для прикраси:
300 мл вершків 33%
3 ст. л. цукрової пудри
Приготування:
У 200 мл теплого молока розчиніть 20 г пресованих дріжджів та залиште на кілька хвилин.
У миску всипте 600 г борошна, додайте 150 г цукру, ½ ч. л. солі та 10 г ванільного цукру. Вбийте у миску 2 яйця та додайте 120 г розм'якшеного вершкового масла. Влийте молочну суміш із дріжджами у миску із тістом.
Замісіть м'яке та пластичне тісто, що не липне до рук. Сформуйте з тіста кульку та накрийте чистим рушником. Залиште тісто в теплому місті без протягів на 1 годину для підйому.
Тим часом підготуйте сливи. Якщо ви використовуєте достатньо великі сливи, як у мене, то потрібно нарізати їх скибочками на 8 частин. Якщо ж у вас сливи меншого розміру, то достатньо роз'єднати їх навпіл та видалити кісточку.
Для приготування штройзеля об'єднайте спочатку 200 г борошна із 200 г цукру.
Далі додайте 1 ч. л. меленої кориці та 120 г розм'якшеного вершкового масла. Добре перетріть все руками до утворення масляної крихти.
Обімніть дріжджове тісто, що підійшло, та розкачайте його в прямокутний пласт по розміру дека для випікання. Перенесіть тісто на деко з пергаментом та руками розподіліть його рівномірно всією формою. Рівномірно розподіліть підготовлені сливи по всій основі пирога.
Засипте всю поверхню пирога штройзелем – масляною крихтою. Залиште пиріг для розстойки приблизно на 20-30 хвилин. Випікайте пиріг в духовці за температури 180 градусів протягом 40 хвилин до утворення золотавої скоринки.
Дайте пирогу трошки охолонути та наріжте його порційними шматочками. Якщо є бажання, збийте 300 мл вершків 33% із 3 ст. л. цукрової пудри до консистенції крему та прикрасьте шматочки пирога.
Є рецепти, які завжди популярні. Такими є сирні оладки. Тільки вони не солоні. Готуються з кисломолочного сиру. Ідеальний недільний сніданок з ними забезпечено. Забирайте рецепт до кулінарної скарбнички, передають Патріоти України. Для приготування пот...
Кулінарами не народжуються, а ними стають упродовж життя, щорічно відточуючи свій професіоналізм. Кожен із чогось починав. Ознайомтесь із деякими лайфхаками та секретами приготування страв, передають Патріоти України. Приготування бульйону. Щоб приготу...