Надзвичайно ароматний та смачний: Клопотенко поділився рецептом ідеального сливового пирога

"Кожного літа мене завжди запитують – що приготувати із сезонних фруктів. Окрім того, що просто насолоджуватися їх смаком у свіжому вигляді, це і компоти, і варення, і, звісно, пироги. Сьогодні я хочу розказати вам рецепт пирога зі сливами", - пише український кулінар Євген Клопотенко на своєму сайті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Цей пиріг надзвичайно ароматний та смачний. Відразу скажу, що тут є кілька процесів, тому приготування буде не дуже швидким. Але результат стовідсотково вартий витраченого часу. Для основи ми зробимо дуже пишне дріжджове тісто, на яке викладемо шматочки слив. Для того, аби у процесі випікання не виділялося забагато сливового соку, а також аби зробити трохи більш хрустку верхню скоринку, ми приготуємо штройзель та присиплемо сливи. Це така масляна крихта, подібна до крамблу. Для прикраси пирога я раджу ще приготувати крем. Для цього ми зіб'ємо вершки із цукровою пудрою. Це не обов'язково, пиріг і так буде дуже смачним, але із кремом вийде ще краще.

Інгредієнти:

Для дріжджового шару:

600 г борошна

200 мл молока

20 г пресованих дріжджів

150 г цукру

½ ч. л. солі

120 г вершкового масла

2 яйця

10 г ванільного цукру

Для начинки:

1 кг слив

Для штройзеля:

200 г цукру

200 г борошна

1 ч. л. меленої кориці

120 г вершкового масла

Для прикраси:

300 мл вершків 33%

3 ст. л. цукрової пудри

Приготування:

У 200 мл теплого молока розчиніть 20 г пресованих дріжджів та залиште на кілька хвилин.

У миску всипте 600 г борошна, додайте 150 г цукру, ½ ч. л. солі та 10 г ванільного цукру. Вбийте у миску 2 яйця та додайте 120 г розм'якшеного вершкового масла. Влийте молочну суміш із дріжджами у миску із тістом.

Замісіть м'яке та пластичне тісто, що не липне до рук. Сформуйте з тіста кульку та накрийте чистим рушником. Залиште тісто в теплому місті без протягів на 1 годину для підйому.

Тим часом підготуйте сливи. Якщо ви використовуєте достатньо великі сливи, як у мене, то потрібно нарізати їх скибочками на 8 частин. Якщо ж у вас сливи меншого розміру, то достатньо роз'єднати їх навпіл та видалити кісточку.

Для приготування штройзеля об'єднайте спочатку 200 г борошна із 200 г цукру.

Далі додайте 1 ч. л. меленої кориці та 120 г розм'якшеного вершкового масла. Добре перетріть все руками до утворення масляної крихти.

Обімніть дріжджове тісто, що підійшло, та розкачайте його в прямокутний пласт по розміру дека для випікання. Перенесіть тісто на деко з пергаментом та руками розподіліть його рівномірно всією формою. Рівномірно розподіліть підготовлені сливи по всій основі пирога.

Засипте всю поверхню пирога штройзелем – масляною крихтою. Залиште пиріг для розстойки приблизно на 20-30 хвилин. Випікайте пиріг в духовці за температури 180 градусів протягом 40 хвилин до утворення золотавої скоринки.

Дайте пирогу трошки охолонути та наріжте його порційними шматочками. Якщо є бажання, збийте 300 мл вершків 33% із 3 ст. л. цукрової пудри до консистенції крему та прикрасьте шматочки пирога.

Любите гречку? Ось що обов’язково потрібно про неї знати

субота, 12 липень 2025, 17:09

Гречана крупа - не новинка на українських столах, але багато хто досі не знає, що вона буває різною й що її корисні властивості залежать від способу обробки. Біла чи смажена, у гарнірі чи як начинка - гречка заслуговує на більше місце в нашому раціоні,...

Пийте каву правильно: Коли вона працює, а коли шкодить кишківнику

субота, 12 липень 2025, 13:05

Мільйони людей починають день з кави ще до сніданку. Але чи така звичка дійсно корисна для шлунково-кишкового тракту? Експерти розповідають, коли кава на голодний шлунок . це стимул, а коли - шкода, передають Патріоти України. Кава стимулює вироблення ...