Іноді хочеться побалувати своїх рідних незвичною вечерею. І якщо ви вже робили страву грузинської кухні під назвою хачапурі по-аджарськи, цього разу спробуйте приготувати молдовську плачинду. Патріоти України діляться з вами її простим рецептом.
Плачинда – це вид пирога у вигляді круглого (іноді квадратного) коржика з начинкою. Одна з багатьох національних страв Румунії, Молдови та Південної України.
Інгредієнти: вода (250 мл), борошно пшеничне (500 г), сіль (1 ч. л. - у тісто, 1 ч. л. - у начинку), рослинна олія (100 мл), сир (500 г), яйце (1 шт.), кріп та петрушка (1 пучок), зелена цибуля (0,5 пучка).
Приготування:
Чисту відфільтровану воду трохи підігріваємо, потім виливаємо в миску та розчиняємо в ній 1 ч. л. солі, а потім додаємо 2 ст. л. рослинної олії. Перемішуємо.
В іншу миску просіюємо через сито борошно. У центрі робимо невелике заглиблення та вливаємо туди воду з сіллю та олією. М'яке тісто замішуємо спочатку ложкою, потім руками. Накриваємо його харчовою плівкою або перекладаємо в пакет і даємо відпочити приблизно 20-30 хвилин.
Тим часом займемося начинкою. Зелень і цибулю промиваємо під проточною водою, потім викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Дрібно нарізаємо їх.
У мисці змішуємо сир, нарізані зелень, цибулю та одне яйце. Ретельно розминаємо все виделкою і солимо до смаку.
Беремо тісто і вимішуємо його ще раз. Потім ділимо на 6-8 приблизно рівних частин. З кожної частини необхідно скачати невелику кулю – для цього краще спочатку змастити руки олією, щоб тісто не прилипало.
За допомогою качалки розкочуємо кожну кулю в невеликий коржик, обидві сторони якого також змащуємо олією. Проробляємо те саме з іншими частинами і залишаємо коржики в такому вигляді приблизно на 10 хвилин.
Потім розкочуємо або розтягуємо руками кожен коржик, щоб він став дуже тонким. У середину викладаємо кілька ложок начинки. Потім з'єднуємо в центрі всі протилежні краї тіста внапуск - начинка має бути повністю "укутана" тістом. Щоб було легше це робити, можна зробити 8 надрізів на тісті, а потім з'єднувати протилежні краї.
Розігріваємо сковороду з олією і викладаємо на неї першу плачинду швами донизу. Обсмажуємо до золотавої скоринки приблизно 3-4 хвилини, а потім перевертаємо на інший бік за допомогою лопатки. Тримаємо на сковороді ще приблизно 2-3 хвилини та знімаємо з вогню. Проробляємо те саме з іншими заготовками.
Подаємо ароматні плачинди зі сметаною або будь-яким іншим соусом до столу і насолоджуємось смаком.
Не кожна господиня може похвалитися тим, що її випічка здатна зберігатися кілька днів без втрати якості. Часом уже наступного дня пироги та булочки здаються далеко не такими м’якими, як того хотілося б. Однак, деякі хитрощі допоможуть виправити цю проб...
При приготуванні м’яса смачним виходить щось одне: або шматок яловичини, або бульйон, в якому він варився. Але є хитрість, завдяки якій і те й те виходить апетитним та смачним. Бульйон, наприклад, можна потім використовувати для приготування супу, пере...