Дріжджове тісто – основа для ароматного хліба, пухких булочок і ніжних пиріжків. Проте навіть у досвідчених господинь іноді трапляється так, що тісто не піднімається, стає щільним і важким. Це може зіпсувати не лише настрій, а й заплановану випічку. Головні причини невдалого тіста часто криються у неправильній температурі, якості дріжджів або способі замішування, передають Патріоти України.
Редакція FoodOboz розповість про основні помилки приготування дріжджового тіста. Їх досить легко виправити.
1. Низька температура в приміщенні
Дріжджове тісто добре підходить тільки у теплі. Якщо в кімнаті прохолодно (менше 22°C), дріжджі працюють повільніше або взагалі перестають активуватися. Ідеальна температура для підйому тіста – 25-30°C. Якщо в будинку прохолодно, накрийте тісто рушником і поставте в тепле місце без протягів.
2. Використання холодного молока або води
Дріжджі активуються лише в теплій рідині (36-37°C). Якщо додати їх у холодне молоко чи воду, вони не почнуть працювати, а якщо в занадто гарячу – загинуть. Перед тим як змішувати дріжджі з рідиною, перевірте температуру рукою: вона має бути трохи теплішою за шкіру, але не гарячою.
3. Низька якість або прострочені дріжджі
Старі дріжджі не піднімуть тісто, навіть якщо все зроблено правильно. Перед використанням варто перевірити їхню активність: розчинити дріжджі у теплій воді з дрібкою цукру і почекати 10 хвилин. Якщо на поверхні не з’явилася піна, ці дріжджі вже не працюють.
4. Надлишок або нестача цукру
Дріжджі живляться цукром, але його має бути в міру. Занадто багато цукру сповільнює процес бродіння, а недостатня кількість – не дає дріжджам достатньо "харчування". Для оптимального підйому на 500 г борошна достатньо 1-2 столових ложок цукру.
5. Неправильне замішування тіста
Якщо тісто замішане надто щільно або з недостатньою кількістю рідини, дріжджам буде важко піднімати його. Правильне тісто має бути м’яким і еластичним. Замішуючи, дайте йому "відпочити" хоча б 5-10 хвилин перед основним підйомом.
6. Використання занадто гарячого або холодного масла
Масло або маргарин додають у вже підняте тісто. Якщо його додати на початку і воно буде холодним – тісто стане важким, якщо надто гарячим – може знищити дріжджі.
Як врятувати тісто, якщо воно не піднімається
Грибний суп приготувати не так просто, особливо в тому випадку, якщо ви використовуєте гриби, зібрані самостійно або куплені на ринках. Справа в тому, що ви не тільки ризикуєте отримати гіркий суп, а можете поплатитись своїм здоров’ям, передають Патріо...
Хтось просто любить кип’ячене молоко, хтось використовує його для варіння каш, супів чи какао. Якщо у випадку з приготуванням каші здорово рятує мультиварка (в ній молоко втекти не може – йому там просто подітися нікуди), то в інших випадках за молоком...