Не сациві, але навіть краще: Рецепт курки по-грузинськи в часниковому соусі

pobarabany / depositphotos.comЧкмерулі (або шкмерулі), яке складається зі смаженої курки і часникового соусу, — традиційна страва грузинської кухні. Страва народилася в селі Шкмері гірської області Рача і, як будь-яка класична страва, початково була приготована «з того, що було під рукою». Результат же перевершив усі очікування, адже багато людей дотепер не рекомендують починати трапезу з шкмерулі, тому що воно занадто смачне, щоб їсти опісля ще щось, зазначають Патріоти України.

Зараз найпопулярніший варіант шкмерулі готується на основі молока чи вершків. Однак в оригінальному рецепті зі Шкмері курка запікається в часниковій воді. Ви можете готувати страву в будь-якому варіанті.

Рецепт чкмерулі

Інгредієнти:

  • курка
  • топлене масло
  • 800 мл молока чи вершків
  • 1 головка часнику
  • 1 ч.л. хмелі-сунелі
  • 1 ч.л. уцхо-сунелі
  • сіль, червоний і чорний перець за смаком
  • петрушка та кінза за смаком

Приготування:

Намажте курку сіллю та перцями, залиште на 30 хвилин. Потім розріжте її в форму тапака та добре обсмажте на топленому маслі з обох сторін.

В окремому посуді змішайте вершки, подрібнений або роздавлений часник, нарізану зелень, спеції, сіль і перець. Якщо ви готуєте шкмерулі на часниковій воді, розімніть у ступці 1−2 головку часнику з сіллю, обсмажте його в сковороді, звідки щойно дістали курку.

Готову курку розріжте на зручні шматки. Якщо ви готуєте на вершковому соусі, перелийте соус в форму для запікання, туди ж викладіть курку і жир, що лишився після смаження курки. Якщо ви готуєте з часниковою водою, перекладіть курку в форму, туди ж викладіть смажений часник і залийте курку водою трохи вище, ніж на половину курки.

Закрийте все кришкою чи фольгою і відправляйте в духовку. Дочекайтеся поки соус закипить і через 5−7 хвилин вимикайте духовку. Готово!

Лаваш, маринований перець, солоний ламкий сир, пхалі та чача відмінно доповнять грузинську трапезу.

Джерело: НВ

ТОП-3 речі, які ви робили неправильно, коли варили пельмені

четвер, 28 березень 2024, 18:57

Виявилося, що цей напівфабрикат не такий простий у приготуванні, як це вважається. У кулінарів є свої хитрощі. Здавалося б, тут може бути складного. Закип’ятити воду, посолити, поперчити, кинути в каструлю лавровий лист і, нарешті, пельмені, передають...

Секрет досвідчених господинь! Навіщо додавати соду в горох, а сік лимону в рис

четвер, 28 березень 2024, 17:15

Деякі господині вважають, що готування має приносити задоволення і не займати багато часу. Для ресторанних кухарів найціннішим ресурсом є час. У професійних кулінарів немає можливості витрачати час на рутинні завдання, тому вони вигадали кілька хитрощі...