Неймовірно смачно, родина оцінить: Рецепт азербайджанського Шах-плову із яловичиною

На вихідних у багатьох господинь є більше часу, щоб тішити своїх близьких небанальними стравами. І якщо ви вже робили плов з куркою, цього разу урізноманітніть своє меню Шах-пловом – тобто королівським азербайджанським пловом, пропонують Патріоти України.

Інгредієнти: тонкий лаваш (3 пласти), рис басматі (500 г), яловичина (600 г), курага (150 г), чорнослив (150 г), родзинки (100 г), в'ялений барбарис (3 ст. л.), цибуля (3 шт.), куркума (2 ч. л.), зіра (1 ч. л.), вершкове масло (300 г), перець, сіль.

Приготування:

Вершкове масло необхідно заздалегідь розтопити в невеликому посуді в мікрохвильовій печі або на плиті.

Рис промиваємо у проточній воді – доти, доки вона не стане прозорою. Відварюємо його у воді з додаванням 0,5 ч. л. куркуми до напівготовності – приблизно 7-10 хвилин. Потім зливаємо з рису воду, що залишилася, і залишаємо його остигати.

Яловичину або телятину промиваємо у воді, нарізаємо великими скибочками. Цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо досить крупно - півкільцями.

Сухофрукти промиваємо у воді або заливаємо на 5-10 хвилин окропом, потім зливаємо його. Якщо курага та чорнослив великі – їх можна розрізати навпіл.

Розігріваємо сковороду із 6 ст. л. розтопленого вершкового масла. Викладаємо на неї цибулю і обсмажуємо близько 3-4 хвилин на сильному вогні. Потім всипаємо щіпку куркуми і ретельно перемішуємо.

Згодом відправляємо в сковороду до цибулі нарізану яловичину, тушкуємо близько 6-8 хвилин - важливо не перетримати м'ясо, щоб воно залишилося соковитим. Солимо і перчимо, додаємо зіру. Смажимо все разом близько 2 хвилин.

Потім підливаємо кілька ложок розтопленого масла та висипаємо на сковороду до м'яса сухофрукти. Перемішуємо і тушкуємо все разом ще 2-3 хвилини.

Лаваш розрізаємо смужками завширшки близько 6 см.

Казан або форму для запікання змащуємо розтопленим вершковим маслом, а потім викладаємо внапуск смужки лаваша так, щоб його краї звисали - це необхідно для того, щоб потім загорнути плов. Лаваш також змащуємо маслом.

Викладаємо на лаваш половину звареного рису, злегка утрамбовуючи його та роблячи бортики. Потім пересипаємо протушковане м'ясо зі спеціями і сухофруктами, а поверх - рис. Зверху поливаємо розтопленим вершковим маслом.

Закриваємо начинку смужками лаваша, якщо його дуже багато - обрізаємо зайві частини. Зверху змащуємо 2 ст. л. розтопленого масла.

Духовку наперед розігріваємо до 180°С. Ставимо форму з Шах-пловом у гарячу духову шафу, попередньо накривши її кришкою. Випікаємо таким чином годину, потім знімаємо кришку та запікаємо ще близько 30 хвилин.

Потім виймаємо, чекаємо, поки він трохи охолоне та акуратно перекладаємо на блюдо для подачі. Розрізаємо хрустку скоринку з лаваша - в Азербайджані її називають газмах - і подаємо апетитний Шах-плов на стіл.


Буде дуже смачно! Як за пару годин засолити смачну скумбрію

четвер, 28 березень 2024, 10:10

Скумбрія може бути приготовлена різними способами, проте засолювання залишається одним із улюблених методів багатьох, передають Патріоти України. Риба виходить смачною та ніжною через специфічне м’ясо скумбрії. Не всі готові цілодобово чекати результат...

Не готуйте так омлет! Ці помилки зіпсують страву

четвер, 28 березень 2024, 8:59

Під час приготування омлет дуже часто опадає і стає схожим на звичайний млинець. Через це він виходить несмачним. А псують страву всьогтдекілька помилок, які часто допускають, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz розповість, що не варто робити...