Неймовірно смачний різдвяний кекс: Докладний та нескладний рецепт німецького штолена

Штолен - це традиційна німецька різдвяна випічка з соковитого, важкого дріжджового здобного тіста, в класичному рецепті це посипаний цукровою пудрою кекс із високим вмістом прянощів, родзинок, горіхів і цукатів. А його овальна форма символізує сповите немовля Христа, зазначають Патріоти України.

Інгредієнти: пшеничне борошно (2-2,5 склянки), будь-які горіхи (2 склянки), суміш цукатів із цитрусових (1-2 ст. л.), темні родзинки (1-2 ст. л.), вершкове масло (120 г), яєчні жовтки (6 шт.), сухі дріжджі (15 г), молоко (0,5 склянки), коричневий цукор (3 ст. л.), темний ром або лікер (0,5 склянки), цедра лимона (1 ч. л.), цукор (1 ч. л.), ваніль (0,5 стручка), сіль (1 ч. л.), борошно для присипки, вершкове масло для змащування.

Інгредієнти для заливки: вершкове масло (100 г), ваніль (0,5 стручка), цукрова пудра (0,5 склянки).

Приготування:

Вершкове масло виставляємо за кілька годин до приготування штолена, щоб воно встигло розтанути.

Заздалегідь підготуємо горіхи, наприклад, мигдаль, фундук, кедрові, волоські, макадамія, кеш'ю, а також цукати або сухофрукти. Викладаємо їх у невелику миску та заливаємо ромом або лікером. Залишаємо на 4-6 годин, щоб вони просочилися.

Потім зливаємо рідину, а горіхи та цукати відкидаємо на друшляк. Обвалюємо їх у борошні, щоб потім у випічці вони рівномірно розподілилися.

Замішуємо опару: у мисці з'єднуємо молоко зі звичайним цукром, додаємо сухі дріжджі та 5 ст. л. просіяного борошна. Вимішуємо до однорідності та залишаємо її на 20 хвилин у теплому місці.

Лимон промиваємо під проточною водою, витираємо насухо. Тремо на дрібну тертку, щоб одержати лимонну цедру. Стручок ванілі розрізаємо ножем вздовж, вишкрібаємо його м'якоть з насінням. Беремо розм'якшене вершкове масло і змішуємо його з половиною м'якоті.

Яйця акуратно розбиваємо та відокремлюємо білки від жовтків – для приготування штолена знадобляться лише жовтки.

Через деякий час додаємо в опару борошно, що залишилося, а також коричневий цукор, масло з ваніллю і жовтки. Замішуємо тісто вручну чи в кухонній машині. Додаємо в нього підготовлену суміш із горіхів та цукатів, а також лимонну цедру та сіль.

Кладемо тісто в глибоку миску, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце приблизно на 2 години, щоб воно підійшло. Потім розгортаємо тісто і формуємо з нього овал. Ребром долоні робимо подовжнє заглиблення посередині овалу і загортаємо праву половину тіста на ліву так, щоб воно трохи заходило за середину.

Деко для випікання застилаємо пергаментним папером, викладаємо на нього штолен, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці приблизно на годину.

Духовку заздалегідь розігріваємо до 170-180°С. Ставимо деко з кексом у гарячу духову шафу і випікаємо близько 1 години. Через 40-45 хвилин його можна накрити фольгою, щоб штолен не пригорів зверху. Готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою або зубочисткою.

Для заливки розтоплюємо в мікрохвильовій печі вершкове масло і додаємо в нього м'якоть ванільного стручка, що залишилася, перемішуємо.

Дістаємо готовий штолен із духовки і змащуємо його ¼ частиною розтопленого масла з ваніллю, а потім посипаємо через сито ¼ цукрової пудри. Чекаємо, поки утвориться скоринка і повторюємо цю процедуру ще 3 рази.

Розрізаємо ароматний різдвяний штолен на шматочки і подаємо до столу.


Джерело: Апостроф

Це така смакота! Як приготувати салат з картоплі за 5 хвилин

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:14

Салат з картоплі - це завжди смачне рішення використати овоч у новій інтерпретації. Існує понад 50 рецептів приготуванні з різноманітними інгредієнтами. Пропонуємо вам посмакувати салатом, приготування якого займе всього 5 хвилин. Швидко, смачно та дос...

Корисний лайфхак: Як правильно зварити яйця, щоб вони легко чистились

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:13

Відварені яйця не завжди легко чистяться. І це дратує, адже частина білка лишається в шкаралупі. Пропадає цінний продукт, передають Патріоти України. Досвідчені господині навчились з цим боротись, дотримуючись технології приготування. Не обійтись і бе...