Євген Клопотенко разом із Музеєм гончарства розповів, як приготувати автентичний український десерт, передають Патріоти України.
«Є такі українські пряники, панянки називаються, що стали для мене сильним враженням. Знаєте, я ніби відкрив якусь таємну скриньку з великими цінностями. Бо в тих пряниках стільки культурного сенсу зашифровано, що відчуваєш певну несправедливість від того, що вони не популяризувалися і стали забуватися. Маємо ще шанс це виправити, доки десь там у повітрі літають рідкі спогади і за них поки можна схопитися. Я дізнався про ці пряники завдяки Музею Івана Гончара. Музей, своєю чергою, про пряники дізнався завдяки дослідниці з Полтавщини, Оксані Дорошенко, яка знайшла щоденник бабці свого чоловіка. Плюс напрацювання етнолога Світлани Щербань посилили обізнаність у цій темі […] Отже, панянки. Це різдвяні пряники з пісного солодкого тіста (у складі лише борошно, вода та цукор). Тісто те фарбували буряковим соком і прикрашали глазур’ю (зазвичай, трьох кольорів). Зі знайдених згадок їх готували на 6 січня (або на 24.12, якщо за актуальним календарем)», — розповів Євген Клопотенко в своєму інстаграмі.
Інгредієнти:
Для глазурі:
Приготування:
Змішайте борошно з розпушувачем. Окремо змішайте цукор з водою та розчиніть його в ньому. Перелийте цукрову воду в борошно.
Змастіть руки олією, щоб до них нічого не прилипало, та замісіть тісто. Залиште його на 15 хвилин.
Розкатайте тісто у пласт товщиною 4−5 мм і виріжте за допомогою формочок печиво. Змажте буряковим соком і випікайте при температурі 180 °C 15−20 хвилин.
Змішайте інгредієнти для глазурі та розмалюйте охололі пряники. Смачного!
Млинців багато не буває. Це є істина. Скільки не напечеш млинців, тарілка лишається пуста. Млинець за млинцем, з варенням чи сметаною, а може й зі згущеним молоком — це дуже смачно. Пропонуємо вам приготувати улюблену багатьма страву за цим лінивим рец...
Тефтелі бувають різні, але базовий принцип приготування один. Це кульки з м’ясного фаршу з додаванням круп, іноді хліба чи подрібнених сухарів, передають Патріоти України. М’ясними кульками навряд чи когось здивуєш. Але можна поекспериментувати зі смак...