"Несправедливо, що про них забули!": Рецепт українських різдвяних пряників від Євгена Клопотенка

Євген Клопотенко разом із Музеєм гончарства розповів, як приготувати автентичний український десерт, передають Патріоти України.

«Є такі українські пряники, панянки називаються, що стали для мене сильним враженням. Знаєте, я ніби відкрив якусь таємну скриньку з великими цінностями. Бо в тих пряниках стільки культурного сенсу зашифровано, що відчуваєш певну несправедливість від того, що вони не популяризувалися і стали забуватися. Маємо ще шанс це виправити, доки десь там у повітрі літають рідкі спогади і за них поки можна схопитися. Я дізнався про ці пряники завдяки Музею Івана Гончара. Музей, своєю чергою, про пряники дізнався завдяки дослідниці з Полтавщини, Оксані Дорошенко, яка знайшла щоденник бабці свого чоловіка. Плюс напрацювання етнолога Світлани Щербань посилили обізнаність у цій темі […] Отже, панянки. Це різдвяні пряники з пісного солодкого тіста (у складі лише борошно, вода та цукор). Тісто те фарбували буряковим соком і прикрашали глазур’ю (зазвичай, трьох кольорів). Зі знайдених згадок їх готували на 6 січня (або на 24.12, якщо за актуальним календарем)», — розповів Євген Клопотенко в своєму інстаграмі.

Рецепт пряників

Інгредієнти:

  • 400 г борошна
  • 10 г розпушувача
  • 400 г цукру
  • 300 г води
  • Буряковий сік

Для глазурі:

  • 30 г борошна
  • 30 г крохмалю
  • 40 г води

Приготування:

Змішайте борошно з розпушувачем. Окремо змішайте цукор з водою та розчиніть його в ньому. Перелийте цукрову воду в борошно.

Змастіть руки олією, щоб до них нічого не прилипало, та замісіть тісто. Залиште його на 15 хвилин.

Розкатайте тісто у пласт товщиною 4−5 мм і виріжте за допомогою формочок печиво. Змажте буряковим соком і випікайте при температурі 180 °C 15−20 хвилин.

Змішайте інгредієнти для глазурі та розмалюйте охололі пряники. Смачного!

Є секрети! Книга рецептів Як приготувати розсипчастий рис - хитрощі від шеф-кухаря

четвер, 30 жовтень 2025, 11:45

Мабуть, найбільш популярною стравою з рисом можна назвати плов, який може буди не лише класичним, а ще й лінивим. А ще його використовують у овочевих закрутках на зиму, передають Патріоти України. Звісно, для різних страв підходить рис різних сортів — ...

Не робіть помилок! Чому хліб швидко псується - де не варто зберігати продукт

четвер, 30 жовтень 2025, 6:43

Хліб - один із найпопулярніших продуктів, який є практично в кожному домі. Проте часто він черствіє вже через день або покривається цвіллю. Це трапляється не лише через якість самого виробу, а й через неправильне зберігання. Є кілька простих правил, як...