Пропонуємо вам приготувати святковий новорічний торт за рецептом легенди української кулінарії Дарії Цвєк, книги якої стали настільними для багатьох кухарів. Інгредієнти для торту недорогі, а процес готування простий. Рецепт десерту можна віднайти в книзі "На добрий вечір", виданій 1993 року, зазначають Патріоти України.
Для тіста:
Для крему:
Для начинки: 0,5 л абрикосового джему
До просіяного борошна з содою і лимонною кислотою додати маргарин, втертий на грубій терці, цукор, жовтки і 2-3 ст. ложки сметани.
Всі продукти посікти ножем до утворення однорідної маси, тоді дуже коротко домісити рукою. Поставити в холодильник на 2 години, можна й на ніч.
Далі поділити тісто на 3 або 4 частини. Кожну роздавити рукою, поколоти виделкою і випікати в нагрітій духовці до золотистого кольору.
Перші два коржі ще гарячі перемазати джемом. На другий корж накласти 2/3 крему і прикрити третім коржем.
Рештою крему змастити верх торта і боки, які обсипати посіченими горіхами, верх торту теж можна прикрасити горіхами.
Для приготування крему підсмажити борошно зі столовою ложкою масла до світлого кольору, тоді зняти з вогню, влити 0,5 склянки холодного молока, розтерти, щоб не було грудок, додати жовтки, розтерті з цукром-ваніліном на пухку масу, додати до крему розтоплений шоколад або какао, яке треба добре розтерти з жовтками, покласти ще раз на дуже легкий вогонь, щоб жовтки запарилися, а не закипіли, й охолодити. Після того масло кімнатної температури збивати вінчиком і поступово додавати крем, за смаком можна влити коньяк (1 ст. л.)
На торті можна намалювати за допомогою шприца новорічний годинник, який показуватиме без 5 секунд північ. Для цього масло кімнатної температури треба розтерти з цукром-пудрою на пухку масу, до смаку додати соку з цитрини, кілька крапель ромової есенції.
Дарія Яківна Цвєк (1909-2004) - Авторка низки популярних книг з рецептами, серед яких "Солодке печиво", "До святкового столу", "У будні та свята", "Для гостей і сім'ї", "Нашим найменшим", "На добрий вечір", "Дітям і батькам".
Кулінарку називають берегинею української кухні, авторкою бестселерів (всього було продано понад 5 млн примірників її книг). Зокрема, книгу "Солодке печиво" перевидавали дев'ять разів. В черговий раз вона була випущена 2013 року "Видавництвом Старого Лева". Книжка потрапила до списку "Лідери літа" за версією Всеукраїнського рейтингу "Книжка року-2013". А збірка рецептів та порад "Малятам і батькам" була визнана "Книгою року-2002".
Забудьте про жорсткі котлети, які важко кусати та жувати. Щоб вони були легкими та апетитними, нагадували пух, потрібно правильно підготувати фарш. Деякі кулінарні хитрощі допоможуть це зробити, передають Патріоти України. Отже, ми вже знаємо, що секре...
Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...