Східну кухню неможливо уявити без плову. Щоб страва вийшла смачною й розсипчастою, потрібно знати секрети. На Сході вважають, що для гарного плову не годиться будь-який рис. Це обов'язково повинен бути рис твердих сортів, з малим вмістом крохмалю, краще сорту аланга, лазер, девзіра, зазначають Патріоти України.
Відомі різні види плову, в кожному регіоні готують цю страву по-своєму. Розглянемо рецепт узбецького плову по-хорезмськи.
Плов по-хорезмськи
Продукти:Яловичина — 800 г
Рис — 700 г
Цибуля — 3 шт.
Морква — 700 г
Рослинна олія (краще бавовняна) — 150 мл.
Гострий чилі — 2 стручки
Сіль до смаку
Приготування:Моркву вимити й нарізати стружкою вручну.
Цибулю нарізати тонкими півкільцями.
Поставити казан на вогонь та розпалити його. Потім налити олію і теж розігріти майже до диму.
Опустити в гарячу олію великі шматки м'яса та накрити казан кришкою.
Потім кришку потрібно буде відкрити й обсмажувати м'ясо на сильному вогні до золотистого кольору.
Додати стакан води та закрити казан кришкою.
Вогонь зменшити й тушкувати хвилин 30−40, до повного википання води.
Як тільки вода википить, а м'ясо стане м'якшим — добре посолити.
Додати в казан цибулю та моркву. Закрити кришкою й тушкувати у власному соку хвилин 20, поки кількість моркви зменшиться в обсязі.
Рис промити кілька разів від зайвого крохмалю до повної прозорості води.
Викласти рис поверх моркви, розрівнюючи.
Посолити й налити гарячу воду через шумовку або лопатку. Вода повинна покривати рис на 1 см. Це залежить від сорту рису та його здатності вбирати воду.
Зробити сильний вогонь й почекати, поки википить вода.
Зібрати рис від країв казана до середини, роблячи гірку.
Накрити казан кришкою, зменшити вогонь і дати плову дійти до готовності під паром. Періодично можна відкривати кришку та перемішувати тільки рис, не торкаючись моркви й м'яса. Зазвичай це займає хвилин 20−30.
Готовий рис повинен стати розсипчастим, але щільним. Кожна рисинка повинна легко відділятися.
Тепер можна плов перемішати. Дістати м'ясо та нарізати його на дрібні шматочки для подачі. Інше м'ясо повернути назад у казан.
Лікарі рекомендують обов’язково їсти цю кашу із цільного зерна, щоб ефективніше контролювати рівень цукру в крові, передають Патріоти України. Зазвичай за умови хвороби на цукровий діабет із раціону виключається їжа, що містить вуглеводи. Хоча лікарі н...
Звичайний курячий суп перетвориться на вишукану страву, якщо додати до нього цей інгредієнт. У традиційному бульйоні з курки, крім м’яса, завжди присутні картопля, локшина та цибульно-морквяна засмажка, передають Патріоти України. Але що буде, якщо зам...