Подільська кухня з молдавськими нотками: Малай з вишнями по-вінницьки

Подільська кухня протягом сторічь зазнавала впливу кулінарних традицій Молдови та Волахії, де страви з кукурудзи складають провідну частину раціону. Вінничанка Олена Павлова, дослідниця подільської кухні поділилася рецептом малай з вишнями, зазначають Патріоти України.

Малай – назва румунська. Так називають хліб або корж з кукурудзяного, горохового або пшоняного борошна. Пшоняні малаї були серед традиційних страв запорізьких козаків. Звісно, з часом страва урізноманітнювалася, вдосконалювалася, з’являлися нові варіанти випічки. Деякі з них ставали дуже популярними і поширювалися на значні території.

"Цей пиріг – із самого півдня Подільського регіону. Притаманний кухні Бессарабії й півдня Вінниччини (колишніх Мурованокуриловецького, Могилів-Подільського та Ямпільського районів), але згодом розійшовся по всій території Поділля, – уточнює кулінарка. – Взагалі, подільська кухня зазнала значного впливу кулірнарних традицій Молдови, де страви з кукурудзи складають значну частину раціону"

Що потрібно

"Берете три яйця, 200 г цукру, ваніль (ванільний екстракт або цукор), збиваєте до стійкої піни. Додаєте 250г кислого молока або кефіру (жирністю не менше трьох відсотків), 170 г кукурудзяного борошна, 170 г пшеничного борошна, 8 г розпушувача для тіста, 50 г олії. Знову збиваєте до однорідної маси, додаєте вишні, з яких стік увесь сік. Викладаєте у форму, змащену маслом і кладете в духовку (температура 180 С) на хвилин 30-40 (у залежності від висоти форми). Витягніть і дайте охолонути, ріжте на шматки і насолоджуйтеся. Смачного!" – докладно розповідає кулінарка й бажає насолодитися результатом праці.

Звичайний перекус, який знижує холестерин і покращує здоров’я кишківника - нове дослідження вражає

неділя, 10 серпень 2025, 6:45

Нове клінічне дослідження довело: всього жменька мигдалю щодня може суттєво покращити ваш метаболічний стан - і без набору зайвої ваги. Серед виявлених ефектів: зниження поганого холестерину, зменшення запалення в кишківнику та підвищення рівня вітамін...

Дві каші української кухні увійшли до рейтингу 50-ти найсмачніших у світі

субота, 9 серпень 2025, 18:25

Українські страви банош та коливо увійшли до рейтингу найкращих каш світу. Відповідний гастрономічний рейтинг склав портал TasteAtlas, передають Патріоти України. . На п'ятому місці рейтингу - традиційний український банош, який здавна готують у карпа...