Сезонний смак: Рецепт гарбузового гратену із сиром та морепродуктами

Гратен – це ідеальне рішення, особливо, якщо у вас є залишки продуктів та ви не знаєте, що з ними робити. Для гратену підійде все: овочі, м’ясо, риба, крохмалисті продукти і навіть фрукти! Головне – це верхня сирна скоринка, яка контрастуватиме з основними продуктами гратену, адже смак сиру та його консистенція може бути різною. Особливо смачний гратен з сиром Пармезан чи Грюйєр. А якщо ви вирішите приготувати фруктовий гратен, не забудьте подати його з кремом Сабайон або з мигдальним чи фундуковим кремом – він творить справжнє диво, радять Патріоти України.

Інгредієнти:

  • гарбуз – 500 г,
  • твердий сир (типу Пармезан чи Грюйєр) – 50 г,
  • вершки – 50 мл,
  • морепродукти – 100-150 г,
  • вершкове масло – 1 ч.л.,
  • часник – 2 зубчика,
  • прованські трави – 1/4 ч.л.,
  • сіль, перець – за смаком.

Соус Бешамель:

  • вершки 10% – 200 мл,
  • вода – 300 мл,
  • цибуля – 50 г,
  • вершкове масло – 30 г,
  • борошно – 30 г,
  • лавровий лист – 1 шт.,
  • чорний перець – 5-7 горошин,
  • мелений мускатний горіх – 1/4 ч.л.,
  • сіль – 2 дрібки.

Приготування:

1. Готуємо соус Бешамель

Цибулю порізати невеликими кубиками. Змішати вершки з водою. Додати порізану цибулю та спеції (лавровий лист, чорний перець, мелений мускатний горіх та сіль). Довести до кипіння, проварити 2-3 хвилини на слабкому вогні. Процідити молоко, цибулю та спеції викинути. Розтопити вершкове масло, додати борошно, обсмажити до золотистого кольору. Додати молоко. Ретельно перемішати, щоб не було грудочок (виделкою або блендером).

2. Гарбуз порізати тонкими скибочками. На дно форми налити трохи соусу, викласти гарбуз, знову соус, знову гарбуз, знову соус і т.п. Зверху посипати тертим сиром. Поставити у розігріту духовку. Випікати 25-30 хвилин.

3. Морепродукти залити окропом. Часник розчавити ножем, обсмажити на невеликому вогні на вершковому маслі, обсмажений часник – викинути. Додати морепродукти у гратен. Посипати прованськими травами. Залити вершками. Посолити. Потрусити сиром та поставити у духовку до утворення рум'яної скоринки. Смачного!

Буде дуже смачно! Як правильно запекти картоплю - професійні поради шеф-кухарів

середа, 24 квітень 2024, 6:12

Запечена картопля - фаворит меню. Вона доповнює будь-яку трапезу. При запіканні коренеплід зберігає практично всі свої цінні властивості. Тому ароматну та смачну страву можна вважати елементом правильного харчування, передають Патріоти України. На пер...

Секрет досвідчених господинь! У чому замочити магазинну курку, щоб позбавитися шкідливих речовин

вівторок, 23 квітень 2024, 18:10

Багато хто знає, що м’ясо курей, вирощених на птахофабриках, містить гормони росту та антибіотики. Крім того, щоб тушки зберігалися довше, їх обробляють спеціальними консервантами. Щоб видалити шкідливі речовини з м’яса птиці, слід скористатися розсоло...