Родина та гості будуть у захваті: Рецепт запеченої індички по-східному на святковий стіл

Як основну страву на Новий рік можна приготувати індичку, фаршировану рисом із сухофруктами, радять Патріоти України.

Інгредієнти:

  • індичка - до 7 кг
  • курага - 300 г
  • 200 г вершкового масла
  • 1 кг рису басматі
  • 2 цибулини
  • кілька зубчиків часнику
  • 2 моркви
  • 100 г ізюму
  • 200 г інжиру в'яленого чи свіжого
  • олія
  • петрушка
  • 5 ст. ложок меду (лучний, різнотрав'я або гречаний)
  • сіль
  • перець.

Начинка №1

Курагу вимити, замочити у гарячій воді на 15 хвилин і, давши підсохнути, подрібнити за допомогою блендера або м'ясорубки. Додати розм'якшене вершкове масло і збити.

Начинка №2

Рис промити та відварити до напівготовності. Петрушку вимити, обсушити та подрібнити. Родзинки та інжир вимити, замочити в окропі на 10 хвилин, після інжир дрібно нарізати. Цибулю, часник і моркву подрібнити. Обсмажувати овочі на сковороді 5 хвилин. Змішати з ними рис, родзинки та інжир. Додати петрушку. Посолити, поперчити до смаку, ще раз перемішати і відставити.

Вимиту індичку натерти сіллю та перцем. Тонкою дерев'яною лопаткою ретельно відокремити шкіру по всій птиці, не знімаючи її повністю. І потроху викладати під шкіру пюре з кураги. Повернувши шкіру на місце, обережно розподілити пюре углиб по всій поверхні. Щільно начинити індичку начинкою №2 і розріз зашити шпагатом.

Обмазати індичку медом і помістити на лист. Запікати від 1,5 до 4 годин, залежно від розмірів птиці. 1 годину за температури 200°С, надалі вогонь зменшити, накрити всю індичку пекарським папером і залишити в духовці ще на 2 години.

Час запікання індички визначають за вагою: на кожен кілограм потрібно 40 хвилин, потім ще 20 хвилин.

Джерело: ТСН.ua

Ви гріли це в мікрохвильовці? Ось чому так робити не можна

середа, 8 жовтень 2025, 18:10

Мікрохвильова піч - зручний пристрій, але деякі продукти і матеріали небезпечно нагрівати, передають Патріоти України. 1. Яйця у шкаралупі Нагрівання цілого яйця у мікрохвильовці може призвести до вибуху через накопичення пари всередині. 2. Металевий ...

Як відрізнити справжнє масло від підробки - прості способи, які врятують печінку та гаманець

середа, 8 жовтень 2025, 17:44

Багато покупців навіть не підозрюють, що звичне «масло» на прилавку може виявитися спредом або сумішшю рослинних жирів. Фахівці радять уважно перевіряти етикетку, склад і консистенцію, щоб уникнути підробок і зберегти здоров’я, передають Патріоти Украї...