Перед вживанням фрукти й овочі ретельно миють. А от навколо необхідності миття сирого м'яса існує чимало суперечок. Читайте більше про це в матеріалі ТСН.ua, передають Патріоти України.
Нутриціологиня Ольга Дорош наголошує, що існує таке поняття, як "перехресне забруднення", коли ми говоримо про сирі м'ясо, рибу, яйця. Тобто шкідливі бактерії можуть потрапляти на чистий посуд, робочу поверхню чи готові страви під час миття цих продуктів.
В сирому м'ясі, птиці, рибі, яйцях можуть міститися шкідливі бактерії (Salmonella, Listeria, Campylobacter і E. coli тощо). Тому все, до чого торкаються ці продукти, може також заразитися цими бактеріями. Навіть якщо ви вирішили помити м'ясо під краном, розбризкування води може перенести до раковини хвороботворні бактерії.
Саме тому упаковане сире м'ясо не можна мити, адже це може підвищити ймовірність харчового отруєння.
Ба більше, будь-які поверхні, які контактують із сирим м'ясом, можуть пізніше містити шкідливі бактерії. Тому їх рекомендовано після нарізання продукту ретельно мити гарячою водою з милом, а потім просушити паперовим рушником.
Не забувайте добре мити руки після роботи з сирим м'ясом, витрачаючи на весь процес щонайменше 20 секунд.
За словами нутриціологині, цього краще не робити. Адже так збільшується ризик перехресного зараження. Коли м'ясо розморозиться, приготування його на вогні однаково вб'є всі бактерії.
Що робити, якщо потрібно промити м'ясо, тому що воно в піску? Лише в цьому разі можна промивати м'ясо, і робити це потрібно за певними правилами. Спочатку набирається до окремої миски вода, туди кладеться шматок м'яса. Мити його при цьому потрібно якнайдалі від раковини.
Вимочування сирого м'яса в солі, лимонному соку, соді, засолювання продукту жодним чином не впливає на бактерії. Це, звичайно, можна робити. Але краще використовувати окремий контейнер і тримати в холодильнику під закритою кришкою.
Сире м'ясо, яйця, птицю, рибу рекомендується нести в окремих пакетах від інших продуктів. Зберігати їх у холодильнику також потрібно лише окремо, використовуючи контейнер, щоб не просочувалися соки.
Для сирих і готових продуктів, овочів, фруктів краще використовувати різні обробні дошки. Також кожного разу після нарізання сирого м'яса їх потрібно добре промивати.
Приготувати смачний, соковитий, але головне добре просмажений шашлик – справжнє мистецтво. Варіантів приготування цієї улюбленої страви налічується не менше півсотні, передають Патріоти України. У приготуванні шашлику важливо підтримувати стабільний жа...
З приготуванням макаронів здатна впоратися навіть дитина. Здавалося б, у цієї нехитрої страви немає жодних секретів. Достатньо закип’ятити воду, посолити її та закинути в каструльку спагетті або ріжки, передають Патріоти України. Однак дуже часто після...