Розставлено крапки над "і": Чи потрібно мити сире м'ясо перед приготуванням і заморожуванням

Перед вживанням фрукти й овочі ретельно миють. А от навколо необхідності миття сирого м'яса існує чимало суперечок. Читайте більше про це в матеріалі ТСН.ua, передають Патріоти України.

Нутриціологиня Ольга Дорош наголошує, що існує таке поняття, як "перехресне забруднення", коли ми говоримо про сирі м'ясо, рибу, яйця. Тобто шкідливі бактерії можуть потрапляти на чистий посуд, робочу поверхню чи готові страви під час миття цих продуктів.

Чому не можна мити сире м'ясо і чим воно небезпечне

В сирому м'ясі, птиці, рибі, яйцях можуть міститися шкідливі бактерії (Salmonella, Listeria, Campylobacter і E. coli тощо). Тому все, до чого торкаються ці продукти, може також заразитися цими бактеріями. Навіть якщо ви вирішили помити м'ясо під краном, розбризкування води може перенести до раковини хвороботворні бактерії.

Саме тому упаковане сире м'ясо не можна мити, адже це може підвищити ймовірність харчового отруєння.

Ба більше, будь-які поверхні, які контактують із сирим м'ясом, можуть пізніше містити шкідливі бактерії. Тому їх рекомендовано після нарізання продукту ретельно мити гарячою водою з милом, а потім просушити паперовим рушником.

Не забувайте добре мити руки після роботи з сирим м'ясом, витрачаючи на весь процес щонайменше 20 секунд.

Чи потрібно мити сире м'ясо перед заморожуванням

За словами нутриціологині, цього краще не робити. Адже так збільшується ризик перехресного зараження. Коли м'ясо розморозиться, приготування його на вогні однаково вб'є всі бактерії.

Що робити, якщо потрібно промити м'ясо, тому що воно в піску? Лише в цьому разі можна промивати м'ясо, і робити це потрібно за певними правилами. Спочатку набирається до окремої миски вода, туди кладеться шматок м'яса. Мити його при цьому потрібно якнайдалі від раковини.

Вимочування сирого м'яса в солі, лимонному соку, соді, засолювання продукту жодним чином не впливає на бактерії. Це, звичайно, можна робити. Але краще використовувати окремий контейнер і тримати в холодильнику під закритою кришкою.

Як зберігати сире м'ясо безпечно

Сире м'ясо, яйця, птицю, рибу рекомендується нести в окремих пакетах від інших продуктів. Зберігати їх у холодильнику також потрібно лише окремо, використовуючи контейнер, щоб не просочувалися соки.

Для сирих і готових продуктів, овочів, фруктів краще використовувати різні обробні дошки. Також кожного разу після нарізання сирого м'яса їх потрібно добре промивати.

Варто включити в раціон! Допоможуть підвищити IQ: ТОП-12 продуктів, які зроблять ваш мозок "гострішим"

вівторок, 16 вересень 2025, 12:05

Наш мозок, як і все тіло, потребує правильного харчування, щоб працювати на повну силу. Деякі продукти не лише підтримують енергію, а й безпосередньо впливають на пам’ять, увагу та швидкість мислення, передають Патріоти України. Експерти наголошують, щ...

Буде смакота! Як приготувати ідеально хрустку картоплю - секрети від шеф-кухаря

вівторок, 16 вересень 2025, 10:23

Один інгредієнт навряд чи зможе перетворити смажену картоплю на ідеально хрустку, але є дві прості речі, які ви можете зробити під час приготування для кращих результатів. Це включає вибір правильного сорту картоплі, передають Патріоти України. Своїми ...