Ризикуєте отримати виразку або гастрит! Що можна і що заборонено їсти натщесерце

Натщесерце багато хто починає свій день зі склянки кави або лимонної води, проте такі звички можуть негативно впливати на шлунок, особливо якщо існує ризик розвитку виразки або гастриту. Лікарі наголошують, що правильний вибір продуктів натщесерце допомагає захистити слизову шлунка та уникнути загострень, передають Патріоти України.

Що можна їсти натщесерце?

  • Вівсянка на воді або з невеликою кількістю молока — легка для травлення
  • Банани — вони обволікають слизову і знижують кислотність
  • Яйця (варені або парові), нежирне м'ясо або риба
  • М’які фрукти з низьким вмістом кислоти, наприклад, груші або диня
  • Кисломолочні продукти з низьким відсотком жирності (йогурт, кефір), якщо їх добре переносите
  • Трав’яні чаї (ромашка, м’ята), вода кімнатної температури або тепла

Що не можна їсти натщесерце?

  • Кава, міцний чай та інші напої з кофеїном — вони стимулюють вироблення шлункового соку
  • Цитрусові фрукти та соки (апельсини, лимони, грейпфрути), томати
  • Гострі, мариновані та консервовані продукти
  • Жирна, смажена їжа
  • Газовані напої
  • Солодощі, шоколад, випічка — можуть викликати подразнення
  • Сирі капуста, броколі та інші важкозасвоювані овочі

Лікарі рекомендують починати ранок із легких, «заспокійливих» продуктів і їсти невеликими порціями, щоб уникнути подразнення шлунка. Якщо ж неприємні симптоми не минають, потрібно звернутися до гастроентеролога для діагностики та лікування.

Правильне харчування натщесерце — запорука здорового шлунка та гарного самопочуття протягом усього дня.

Це варто знати! Як зелений чай впливає на мозок

четвер, 30 жовтень 2025, 18:43

Нове дослідження, про яке розповіло видання Real Simple, виявило, що люди, які дотримуються зеленої середземноморської дієти, варіації відомої Mediterranean Diet, збагаченої зеленим чаєм і водоростевою рослиною, мали повільніші процеси старіння мозку, ...

Є секрети! Книга рецептів Як приготувати розсипчастий рис - хитрощі від шеф-кухаря

четвер, 30 жовтень 2025, 11:45

Мабуть, найбільш популярною стравою з рисом можна назвати плов, який може буди не лише класичним, а ще й лінивим. А ще його використовують у овочевих закрутках на зиму, передають Патріоти України. Звісно, для різних страв підходить рис різних сортів — ...