Що має бути на столі на Старий Новий рік: ТОП-7 головних страв на Щедрий вечір

Щороку в Україні 13 січня відзначають велике свято Маланки та Щедрий вечір. Це давні традиції проводжати старий рік і накривати щедрий стіл, зазначають Патріоти України.

Вже наступного дня, 14 січня, відзначають свято Василя та Старий Новий рік. У цей день вся сім'я повинна приготувати смачний пиріг, а господині наліпити вареники з сюрпризом.

Що має бути на столі в Щедрий вечір - меню

  • Багата кутя - це символ багатства та процвітання всієї родини.
  • Узвар - цей напій приносить здоров'я кожному.
  • Борщ з булочками - це традиційна страва, яку готують у Щедрий вечір виключно господині.
  • Пиріг готують всією сім'єю, щоб рік був багатим та плідним.
  • Вареник - цю страву готують господині, щоб заховати туди щасливі знаки. Кому попадеться монетка, той буде багатий весь рік.
  • Холодець варили обов'язково зі свинини, адже Василь покровитель свинарів.
  • М'ясні страви - бажано приготувати кілька страв зі свинини. Господині запікали і тушкували свинину з грибами.

Щоб весь рік був щасливим, господині повинні приготувати вареники. У них варто заховати "сюрприз" для гостей, який має своє значення.

Як ворожили по варениках на Старий Новий рік:

  • Попалося борошно - це до печалі,
  • Попалася квасоля - скоро будуть діти,
  • Попався гудзик - незабаром буде велика покупка,
  • Попався цукор - до щасливого року,
  • Попалась сіль - до важкого періоду,
  • Попався перець - до несподіванок,
  • Попалася мотузочка - чекає далека дорога,
  • Попалася копієчка - до великого фінансового прибутку.

Вам потрібно:

  • Листкове тісто
  • Філе куряче -1 штука
  • Рис для суші - 120 грам
  • Гриби - 300 грам
  • Яйця - 3 штуки
  • Цибуля
  • Вершки
  • Кріп, петрушка

Добре промити м'ясо та відварити до готовності. Порізати на кубики та відкласти.

В цей час добре промити рис під проточною водою, разів 5, та відварити 15 хвилин.

2 яйця відварити, приблизно 7 хвилин. Одне сире залишити.

Цибулю та гриби чистимо, нарізаємо дрібно та обсмажуємо 10 хвилин до золотистого кольору.

Яйця почистити та порізати на кубики.

З'єднуємо рис, курку, яйця, гриби та цибулю.

Дрібно порубати зелень та додати до начинки на пиріг.

У формі для запікання робимо з тіста високі бортики та викладаємо всю начинку.

Заливаємо все вершками, та другим шаром закриваємо верх пирога.

Жовток відокремити від білка. Білок можна залишити для інших страв, а жовтком змастити верх та краї пирога.

Розігріти духовку до 180 градусів та печемо пиріг приблизно 50 хвилин.

Коли скоринка стане рум'яною, вимикаємо духовку та даємо постояти ще 5 хвилин.

Дивіться також рецепт куті на Щедрий вечір

Торт "Рафаело" за українським рецептом - напрочуд ніжний десерт, просто тане в роті

неділя, 29 січень 2023, 17:56

Тістечка, пиріжки, печиво, торти - улюблені ласощі для багатьох українців. Поряд з традиційними рецептами господині часто експериментують, вносячи в десерти родзинку, яка робить їх неповторними, передають Патріоти України. Так, усім відомий торт «Рафае...

А ви це знали? Для чого відварювати картоплю перед запіканням - несподівана хитрість

неділя, 29 січень 2023, 17:30

Запечена картопля - це смачна та доступна страва на всі випадки випадки життя. Запікати її можна з салом, м’ясом, овочами, сиром чи просто зі спеціями. Але для того, щоб вона мала ідеальну структуру, недостатньо просто помістити її у духовку, передають...