Щоб святкові салати були особливо смачними: Шеф-кухар поділився рецептом домашнього майонезу

Цей традиційний соус, котрий зазвичай купуємо в магазинах, легко перетворити на дещо вишукане, якщо зробити його своїми руками за перевіреним рецептом

"Попереду новорічні свята – отже, час традиційних салатів, невід'ємною складовою яких є майонез. І я гарантую: навіть такий простий соус може виглядати надзвичайно вишукано. Відкрию вам кілька секретів, які допоможуть вам приготувати ідеальний майонез", - пише шеф і керуючий партнер ресторану "Lucky" Володимир Ярославський.

По-перше, дуже ретельно обробляйте яйця перед використанням: беріть тільки цілі і замочуйте в розчині соди або оцету на 20 хвилин (на літр води 25 г соди чи 50 г оцету), потім промийте водою. По-друге, найкраща олія для майонезу – виноградних кісточок. Можна використовувати рафіновані: кукурудзяну, соняшникову, оливкову. По-третє, замість води чи молока можно взяти більше йогурту або сметани – вийде дуже смачно. І не бійтеся гратися зі смаком, додаючи зелень, часник, спеції і навіть соєвий соус – іноді виходять неймовірні смаки.

Інгредієнти

– 2 жовтка

– 300-340 г очищеної олії без запаху

– 1 столова ложка ніжної гірчиці (25г)

– сіль за смаком

– 1 чайна ложка цукру

– чорний перець

– сік 1/3 лимону

– 50 г води (йогурту, сметани)

Приготування

Помістіть у миску жовтки, сіль, цукор, гірчицю і перець та добре збийте у піну вінчиком – як то кажуть, розітріть добіла! Це потрібно для того, щоб процес емульгаціі йшов дуже легко.

Далі тонесенькою цівкою додаємо олію, іноді треба навіть частинами (додали-перемішали) і дуже уважно! Суміш густіє на очах.

Коли додали майже усю олію, маса вже щільна і густа! Кількість олії зазвичай залежить від розміру жовтків. Далі додаємо сік лимону, перемішуємо, додаємо воду чи молоко чи як я обожнюю – нежирні йогурт чи сметану – в такому випадку можна навіть більше ніж у рецепті – і соус стає більш легким.

Перемішуємо і доводимо до смаку, якщо треба: це ще сіль чи цукор.

Один простий трюк зробить картопляне пюре "ресторанною" стравою

неділя, 29 червень 2025, 17:07

Легендарний шеф-кухар П'єр Коффман, володар трьох зірок Мішлен, поділився рецептом ідеального пюре у відео для BBC Maestro. Він закликає не нехтувати базовими принципами, адже саме вони визначають смак страви, передають Патріоти України. П'єр пояснює: ...

Хрустка картопля без фольги: Кухарка розкрила простий інгредієнт, який переверне ваші уявлення

неділя, 29 червень 2025, 11:30

Запечена картопля - проста страва, яку більшість готує "на автоматі". Але саме вона може стати кулінарним шедевром, якщо додати лише один секретний інгредієнт. І це - сіль, передають Патріоти України. Відомий кухар Сільвія Фонтейн поділилася лайфхаком,...