Щоб святкові салати були особливо смачними: Шеф-кухар поділився рецептом домашнього майонезу

Цей традиційний соус, котрий зазвичай купуємо в магазинах, легко перетворити на дещо вишукане, якщо зробити його своїми руками за перевіреним рецептом

"Попереду новорічні свята – отже, час традиційних салатів, невід'ємною складовою яких є майонез. І я гарантую: навіть такий простий соус може виглядати надзвичайно вишукано. Відкрию вам кілька секретів, які допоможуть вам приготувати ідеальний майонез", - пише шеф і керуючий партнер ресторану "Lucky" Володимир Ярославський.

По-перше, дуже ретельно обробляйте яйця перед використанням: беріть тільки цілі і замочуйте в розчині соди або оцету на 20 хвилин (на літр води 25 г соди чи 50 г оцету), потім промийте водою. По-друге, найкраща олія для майонезу – виноградних кісточок. Можна використовувати рафіновані: кукурудзяну, соняшникову, оливкову. По-третє, замість води чи молока можно взяти більше йогурту або сметани – вийде дуже смачно. І не бійтеся гратися зі смаком, додаючи зелень, часник, спеції і навіть соєвий соус – іноді виходять неймовірні смаки.

Інгредієнти

– 2 жовтка

– 300-340 г очищеної олії без запаху

– 1 столова ложка ніжної гірчиці (25г)

– сіль за смаком

– 1 чайна ложка цукру

– чорний перець

– сік 1/3 лимону

– 50 г води (йогурту, сметани)

Приготування

Помістіть у миску жовтки, сіль, цукор, гірчицю і перець та добре збийте у піну вінчиком – як то кажуть, розітріть добіла! Це потрібно для того, щоб процес емульгаціі йшов дуже легко.

Далі тонесенькою цівкою додаємо олію, іноді треба навіть частинами (додали-перемішали) і дуже уважно! Суміш густіє на очах.

Коли додали майже усю олію, маса вже щільна і густа! Кількість олії зазвичай залежить від розміру жовтків. Далі додаємо сік лимону, перемішуємо, додаємо воду чи молоко чи як я обожнюю – нежирні йогурт чи сметану – в такому випадку можна навіть більше ніж у рецепті – і соус стає більш легким.

Перемішуємо і доводимо до смаку, якщо треба: це ще сіль чи цукор.

Названо фрукти, які варто їсти перед сном: Ось у чому причина

четвер, 20 листопад 2025, 7:43

Ківі - це фрукт, який отримав всесвітнє визнання завдяки своїм дивовижним перевагам для здоров'я. Він низькокалорійний, що робить його ідеальним вибором для тих, хто стежить за своєю вагою, а також для діабетиків. Однак це лише початок його переваг. Кі...

Справжній скарб! Названо мед, який знижує рівень холестерину та захищає кровоносні судини

четвер, 20 листопад 2025, 7:15

Ріпаковий мед - це справжній скарб. Особливо варто звернути на нього увагу людям похилого віку, пише Onet dom, передають Патріоти України. Такий мед має світлий, солом'яний колір та ніжну консистенцією. Його м'який смак задовольнить навіть найвибагливі...