Щонайменше п'ять варіантів: Скільки часу потрібно варити яйця, щоб отримати бажану консистенцію

Немає такої людини, яка хоча б раз у житті не варила яйця. І, напевно, багато хто стикався з ситуацією, коли яйце тріснуло і наполовину вилилося у воду, недоварилося або переварилося.

Як не дивно, така проста дія, як варіння яєць має досить багато нюансів. Розберемо цей процес по поличках і розглянемо кілька невеликих секретів, щоб приготувати яйце тієї консистенції, яка нам необхідна.

Скільки варити яйця?

Час варіння яєць залежить саме від того, який ви хочете отримати жовток – рідкий або густий.

– некруто – 4 хвилини,
– заварні і тверді яйця некруто – 6 хвилин,
– вершкові яйця круто – 7 хвилин,
– тверді яйця – 8 хвилин,
– яйця, зварені круто – 9-10 хвилин.

Однак для найбільш витончених гурманів є і більш розлога інфографіка цього кулінарного мистецтва:

Як варити яйця?

Найпростіший і найпоширеніший спосіб варіння яєць – це каструля з водою. Нам знадобляться каструля, вода та яйця.

Часто можна почути необхідність додавання солі у воду при варінні яєць. Сіль додається у воду для того, щоб у разі розтріскування шкаралупи та протікання яєць білок швидше згорнувся та закупорив тріщину. Якщо варити яйця правильно, то сіль не знадобиться.

Основна відмінність у підходах до варіння яєць полягає в тому, чи класти їх у холодну чи гарячу воду.

Але в будь-якому разі перед приготуванням яйця слід обов'язково помити, бажано під струменем теплої води і бажано зі щіткою або мочалкою. Таким чином, Ви позбавляєтеся частинок бруду, які могли залишитися на шкаралупі.

При варінні із закладкою в холодну воду засікати час варіння необхідно після закипання, що ставить нас у не дуже зручну ситуацію, коли необхідно стежити за каструлею практично весь період приготування. Простіший і точніший спосіб – із закладкою в киплячу воду, оскільки спочатку ми просто включаємо вогонь на максимум, щоб вода закипіла, а після цього кладемо яйця і ставимо таймер.

Яйця мають бути вкриті водою повністю плюс десь сантиметр. Це допоможе яйцям проваритися рівномірніше і не стукатися один об одне, що знизить ймовірність розтріскування.

На замітку тим, хто на дієті: Які продукти містять найбільше білка

неділя, 8 червень 2025, 13:05

Ось список продуктів, які містять найбільше білка — як тваринного, так і рослинного походження. Вони підходять для нарощування м’язів, схуднення або просто здорового харчування, передають Патріоти України. . Хочеш — можу скласти добовий білковий раціо...

А ви це знали? Навіщо додавати молоко при варінні рису

неділя, 8 червень 2025, 12:07

З огляду на популярність рису як гарніру, варіння цієї каші є досить частою дією на кухні. При цьому господиням далеко не завжди вдається домогтися появи в страви потрібної консистенції. Іноді каша виходить не розсипчастою, а в’язкою та липкою, передаю...