Щось середнє між печенею та супом, дуже смачно: Клопотенко поділився рецептом популярної грузинської страви чанахі

"Чанахі — традиційна грузинська страва, яка зазвичай складається з тушкованої баранини та овочів. Її готують не лише у Грузії, а й у інших країнах Сходу, на Кавказі та навіть на Галичині", - пише кулінар Євген Клопотенко на своєму сайті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Це щось середнє між печенею та супом, консистенція чанахі доволі густа.

Час приготування - 1 година 20 хвилин

Порції - 4

Інгредієнти

  • 3 картоплини середнього розміру
  • 400 г баранини
  • 1 цибуля
  • 3 зубчики часнику
  • 1 банка консервованої квасолі
  • 2 томата середнього розміру
  • 1 баклажан
  • 1 солодкий перець
  • 1 невеликий чилі
  • ½ ст. л. хмелі-сунелі
  • 100 г вершкового масла
  • 3 ст. л. соняшникової олії
  • 15 гілочок петрушки (або кінзи)
  • Сіль і перець за смаком

Покроковий рецепт

Увімкніть розігріватися до 180 градусів духовку.

Картоплю ретельно вимийте і очистіть від шкірки. Наріжте великим кубиком. М’якоть баранини наріжте порційними шматочками.

У казані з 1 ст. л. соняшникової олії обсмажте баранину до утворення рум’яної скоринки протягом приблизно 3 хвилин. Додайте в казан до м’яса нарізану кубиками картоплю. Потім всипте консервовану квасолю і долийте 300 мл води — вона повинна доходити до ¾ об'єму. Доведіть вміст казана до кипіння і поставте його в духовку з температурою 180 градусів на 45 хвилин.

Приготуйте овочеву заправку. Баклажан наріжте великим кубиком. Так само наріжте два томата, цибулину і солодкий перець. Невеликий перець чилі - тонкими слайсами. Зубчики часнику (3 шт.) розчавіть лезом ножа. На суміші 100 г вершкового масла і 2 ст. л. соняшникової олії підсмажте підготовлені овочі на пательні до м’якості на невеликому вогні. Додайте трохи води і тушкуйте 20 хвилин.

Готові овочі перекладіть у миску або чашу блендера і перебийте їх так, щоб вони не перетворилися в однорідне пюре і залишилася структура. Додайте овочеву заправку в казан до картоплі з квасолею і бараниною. Доведіть смак сіллю і перцем і додайте ½ ст. л. хмелі-сунелі.

Поверніть казан в духовку і тушкуйте все разом ще 10 хвилин. При подачі посипте чанахі подрібненою зеленню петрушки або кінзи.

Гречка швидко псується, якщо зберігати її в цих місцях - названо поширені помилки

неділя, 14 вересень 2025, 19:40

Сира гречка - корисна і поживна крупа, яку часто використовують для приготування здорових страв. Але не всі знають, що неправильні умови зберігання можуть швидко погіршити якість гречки, зробивши її непридатною до вживання, передають Патріоти України. ...

Чи справді гостра їжа допомагає худнути? Вчені дали остаточну відповідь

неділя, 14 вересень 2025, 13:05

Гостра їжа не лише додає смаку стравам, а й може впливати на вашу вагу. Дієтологи пояснюють: капсаїцин - активна речовина у перці чилі - запускає процеси, які прискорюють метаболізм та допомагають знижувати апетит, передають Патріоти України. «Капсаїци...