Швидка та бюджетна випічка до столу: Шоколадний манник без яєць - вологий, розсипчастий, м’який з неймовірним смаком

Манник

Пиріг вдається вологий, розсипчастий, м’який та з неймовірним шоколадно-апельсиновим смаком, ділиться кулінарка Тетяна Петришина. Також смачно готувати цю випічку з підсушеними горіхами, можна дати будь-які ягоди, яблука.

Інгредієнти на форму 20 см:
Склянка виміру — 250 мл
  • Манка -1 склянка
  • Цукор — 1 склянка
  • Вода — 1 склянка (можна молоко)
  • Борошно — 1 склянка (150)
  • Какао -3 ст.л. (30 г)
  • Рослинна олія — 0,5 склянки (або 90−100 мл)
  • Розпушувач -10 г
  • Ванільний цукор -10 г
  • Цедра — ½ апельсина
  • Щіпка солі
Глазур:
  • Какао -2 ст.л.
  • Цукор-3 ст.л.
  • Молоко -100 г
  • Крохмаль -1 ч.л. (можна без)
  • Олія -1 ст.л. (або масло)

Приготування:

Манку з цукром залити водою, залишити на 30 хв для набухання манки. Влити олію, додати просіяне какао, ванільний цукор, сіль, цедру, розмішати до однорідності, додати просіяне борошно з розпушувачем, розмішати до однорідності.

Вилити у форму, застелену пергаментом, розрівняти. Випікати в розігрітій до 180С духовці, 40 -45 хв, режим верх/низ, до сухої шпажки.

Через 30 хв можна відкрити духовку та обережно перевірити готовність. Через 30 хв прикривати пергаментом/фольгою, щоб верх не був сухий.

Верх та боки вже охолодженого кексу змастити сливовим або абрикосовим варенням, залишити на 10−15 хв. Залити глазур’ю.

Глазур:

Цукор змішати з какао, крохмалем, влити молоко, розмішати, варити до загустіння, додати олію/масло. Ще теплою глазур’ю залити кекс.

Ось як розпізнати зіпсовану курку. Ніколи її не їжте! Біль у шлунку - це лише початок

понеділок, 24 листопад 2025, 19:15

Ви купуєте курку, але не впевнені у її свіжості? Деякі ознаки можуть лякати, але не завжди означають, що м’ясо зіпсоване. Дізнайтеся, на що варто звертати увагу, щоб уникнути харчових отруєнь, передають Патріоти України. Білі смуги на грудках часто зус...

Розставлено крапки над "і": Чи треба накривати каструлю кришкою, коли вариться суп, чи ні

понеділок, 24 листопад 2025, 17:50

Кожен, хто готує вдома перші страви, хоча б раз задавався цим запитанням: закривати каструлю кришкою під час приготування чи залишати суп відкритим. І професійні кухарі наголошують, що саме від цього залежить смак, аромат і прозорість бульйону. Та насп...