"Спокуса Янссона": Рецепт найпопулярнішої у Швеції картопляної запіканки

"Спокуса Янссона" – одна з найпопулярніших у Швеції страв. Історія в цієї запіканки не надто давня, але чудовий смак дозволив їй увійти до золотого фонду шведської кухні. Назвали запіканку на честь оперного співака Пеле Янссона, відомого гурмана. Повірте: її смак спокусить і вас, зазначають Патріоти України.

Рецепт картопляної запіканки "Спокуса Янссона"

Час: 1 година 10 хвилин

Порцій: 6

Інгредієнти

  • 600 грамів нарізаної соломкою картоплі;
  • 2 нарізані півкільцями цибулини;
  • 80 грамів вершкового масла;
  • 200 мілілітрів вершків;
  • 150 грамів дрібно нарізаної кільки в олії;
  • 100 грамів панірувальних сухарів;
  • сіль – на ваш смак.

Приготування

  1. Кладемо картоплю у велику миску, заливаємо холодною водою та залишаємо на 30 хвилин.
  2. На середньому вогні розігріваємо вершкове масло, додаємо цибулю, солимо та смажимо до м'якості.
  3. Змащуємо маслом форму для запікання. Вмикаємо духовку на 180 градусів.
  4. Картоплю зціджуємо, викладаємо третину на дно посуду, зверху кладемо половину кільки та цибулі. Повторюємо крок, зверху присипаємо все картоплею та цибулею, які залишилися.
  5. Рівномірно поливаємо вершками, посипаємо панірувальними сухарями та вкриваємо дрібними кубиками масла.
  6. Запікаємо 50 – 60 хвилин (до готовності картоплі й утворення рум'яної скоринки). Подаємо страву гарячою. Смачного!

Ось як розпізнати зіпсовану курку. Ніколи її не їжте! Біль у шлунку - це лише початок

понеділок, 24 листопад 2025, 19:15

Ви купуєте курку, але не впевнені у її свіжості? Деякі ознаки можуть лякати, але не завжди означають, що м’ясо зіпсоване. Дізнайтеся, на що варто звертати увагу, щоб уникнути харчових отруєнь, передають Патріоти України. Білі смуги на грудках часто зус...

Розставлено крапки над "і": Чи треба накривати каструлю кришкою, коли вариться суп, чи ні

понеділок, 24 листопад 2025, 17:50

Кожен, хто готує вдома перші страви, хоча б раз задавався цим запитанням: закривати каструлю кришкою під час приготування чи залишати суп відкритим. І професійні кухарі наголошують, що саме від цього залежить смак, аромат і прозорість бульйону. Та насп...