Справжній український капустняк за бабусиним рецептом: Як приготувати і що потрібно

Переїхавши до Нової Зеландії, Ірина зберегла зв'язок із Батьківщиною, і добре пам'ятає рецепти, яким її навчили рідні. І запропонувала приготувати найсмачніший капустняк за рецептом її бабусі, передають Патріоти України.

«Вчора готувала найсмачніший капустняк за бабусиним рецептом. У мене вийшла п'ятилітрова каструля», — розповідає вона.

Ірина готувала страву з 1 кг телятини, але можна і з будь-яким іншим м'ясом — курятиною і т.д., і взяти м'яса поменше.

У капустняку головне — капуста. На 3 літри йде приблизно 2 склянки дрібно нарізаної квашеної капусти і трохи більше свіжої, 3−4 картоплини, півсклянки пшона, томатна паста, по одній великій моркві та цибулі.

Продукти на капустняк із розрахунку на 5 літрів готового супу:

  • 1 кг м'яса
  • 3,5 склянки квашеної капусти дрібно нарізаної
  • 4 склянки свіжої капусти дрібно нарізаної
  • 2/3 склянки пшона
  • 5−6 картоплин
  • 1 велика цибулина
  • 1 морквина
  • 1 пакетик томатної пасти
  • спеції (лавровий лист, чорний перець мелений і горошком та ін. за смаком)
  • сіль до смаку (приблизно десертну ложку без гірки).

Етапи приготування

Найбільша морока, ділиться жінка — дуже дрібно нарізати капусту.

Поки вариться м'ясо, на іншу конфорку ставте варити квашену капусту. Варити до відносної м'якості, приблизно годину — півтори.

Очищену картоплю повністю кладемо в бульйон до м'яса. Варимо до готовності, виймаємо та розминаємо вилкою або товкачем у пюре.

Можна розвести невеликою кількістю кип'яченої води до консистенції густого киселю, розім'яти всі шматочки, розмішати до однорідної маси.

У бульйон кладемо дрібно-дрібно нарізану свіжу капусту, потім додаємо томат, спеції.

Перебране та промите пшоно розтираємо качалкою на дощечці, додаємо в капустняк.

Поки все вариться, робимо засмажку з цибулі та моркви.

Коли свіжа капуста майже готова, додаємо варену квашену капусту з відваром, розім'яту картоплю, засмажку. Все разом вариться на повільному вогні 10 хвилин і капустняк готовий. Капуста при цьому залишається трохи твердою. І насолоджуємось справжнім українським капустняком.

Ще один рецепт приготування капустняку запропонували на іншому youtube-каналі.

Його відмінність від попереднього рецепту — у дуже дрібній нарізці капусти (за допомогою блендера). Також автор цього «бабусиного рецепту» радить замінити томатну пасту на томатний сік.

Кава захищає серце від аритмії? Вчені поділились новим дослідженням

понеділок, 24 листопад 2025, 6:33

Дослідники з Університету Сапієнца в Римі (Італія) з'ясували, що кофеїн, який міститься в каві, чаї та какао, може активно сприяти зростанню клітин, які допомагають регенерувати оболонці кровоносних судин. Дослідження проводили серед людей, які стражда...

Снідати чи ні: Лікарі пояснили, що насправді відбувається з вашим організмом після ранкового прийому їжі

неділя, 23 листопад 2025, 19:10

Статус "найважливішого прийому їжі" сніданок отримав у 1960-х, коли американська дієтологиня Адель Девіс сформулювала відоме правило: “снідай як король, обідай як принц, вечеряй як жебрак”. Попри те, що сьогодні 15% дорослих регулярно пропускають перши...