Справжній український капустняк за бабусиним рецептом: Як приготувати і що потрібно

Переїхавши до Нової Зеландії, Ірина зберегла зв'язок із Батьківщиною, і добре пам'ятає рецепти, яким її навчили рідні. І запропонувала приготувати найсмачніший капустняк за рецептом її бабусі, передають Патріоти України.

«Вчора готувала найсмачніший капустняк за бабусиним рецептом. У мене вийшла п'ятилітрова каструля», — розповідає вона.

Ірина готувала страву з 1 кг телятини, але можна і з будь-яким іншим м'ясом — курятиною і т.д., і взяти м'яса поменше.

У капустняку головне — капуста. На 3 літри йде приблизно 2 склянки дрібно нарізаної квашеної капусти і трохи більше свіжої, 3−4 картоплини, півсклянки пшона, томатна паста, по одній великій моркві та цибулі.

Продукти на капустняк із розрахунку на 5 літрів готового супу:

  • 1 кг м'яса
  • 3,5 склянки квашеної капусти дрібно нарізаної
  • 4 склянки свіжої капусти дрібно нарізаної
  • 2/3 склянки пшона
  • 5−6 картоплин
  • 1 велика цибулина
  • 1 морквина
  • 1 пакетик томатної пасти
  • спеції (лавровий лист, чорний перець мелений і горошком та ін. за смаком)
  • сіль до смаку (приблизно десертну ложку без гірки).

Етапи приготування

Найбільша морока, ділиться жінка — дуже дрібно нарізати капусту.

Поки вариться м'ясо, на іншу конфорку ставте варити квашену капусту. Варити до відносної м'якості, приблизно годину — півтори.

Очищену картоплю повністю кладемо в бульйон до м'яса. Варимо до готовності, виймаємо та розминаємо вилкою або товкачем у пюре.

Можна розвести невеликою кількістю кип'яченої води до консистенції густого киселю, розім'яти всі шматочки, розмішати до однорідної маси.

У бульйон кладемо дрібно-дрібно нарізану свіжу капусту, потім додаємо томат, спеції.

Перебране та промите пшоно розтираємо качалкою на дощечці, додаємо в капустняк.

Поки все вариться, робимо засмажку з цибулі та моркви.

Коли свіжа капуста майже готова, додаємо варену квашену капусту з відваром, розім'яту картоплю, засмажку. Все разом вариться на повільному вогні 10 хвилин і капустняк готовий. Капуста при цьому залишається трохи твердою. І насолоджуємось справжнім українським капустняком.

Ще один рецепт приготування капустняку запропонували на іншому youtube-каналі.

Його відмінність від попереднього рецепту — у дуже дрібній нарізці капусти (за допомогою блендера). Також автор цього «бабусиного рецепту» радить замінити томатну пасту на томатний сік.

Секрет сирної запіканки без борошна

вівторок, 27 травень 2025, 18:04

Напевно багато господинь люблять починати день із прекрасного сніданку у вигляді запіканки з сиру. Але страва має одну неприємну особливість: вона постійно прилипає до форми для випічки, передають Патріоти України. Це найчастіше залежить від майстернос...

Варто знати! Чи правда, що яйця дуже шкідливі через холестерин

вівторок, 27 травень 2025, 17:44

Яйця справді містять значну кількість харчового холестерину (близько 186 мг у середньому яйці) – але в більшості людей він мало впливає на рівень «поганого» LDL-холестерину в крові. Дослідження показують, що організм компенсує надходження холестерину з...