
Маківник традиційно печуть в Україні на різдвяні свята, але нема ніяких пересторог щоб пекти цей вишуканий пиріг і в інші дні року.
''Тісто його смачне і дуже ароматне'', — запевняє кулінарка Наталя Геряк.
Для приготування тіста:Для начинки:
- 250 мл молока кімнатної температури
- 700 г борошна
- 40 г свіжих дріжджів
- 2 яйця
- 120 г топленого вершкового масла
- 200 г цукру
- 180 г маку
- 200 мл молока
- 50 г цукру
- 1 невелике яйце
Приготування:
У глибоку миску помістити дріжджі та молоко. Збивати до повного розчинення дріжджів. Додати 1 ст.л. цукру та 250 г борошна. Замісити рідке та клейке тісто. Накрити миску рушником та залишити опару на годину при кімнатній температурі.
Тим часом мак залити молоком, довести до кипіння, варити 2 хвилини, зняти з вогню і залишити так до повного вистигання. Можна скористатися готовою маковою начинкою.
Коли опара підійшла, яйця збити до однорідності з рештою цукру та вершковим маслом. Додати решту борошна й збиті яйця з цукром та маслом. Замісити однорідне, м'яке тісто. Накрити миску з тістом рушником та залишити опару на 1,5−2 години при кімнатній температурі. Тісто повинно вирости у двічі.
Тим часом мак добре відцідити та перетерти. Перекласти мак в глибоку миску, додати яйце й добре вимішати. Тісто обім'яти й викласти на робочу поверхню присипану борошном. Якщо печете два вінки, тоді розділити тісто на дві частини й кожну, по черзі, тонко розкачати, й змастити половиною макової маси кожну частину тіста, відступаючи від краю по 1 см з кожного боку. Скрутити тісто у рулет й гострим ножем порізати кружечками, товщиною приблизно 1−1,5 см. Викласти один на другий, на деко, застелене пергаментом. Накрити всю випічку харчовою плівкою або ж злегка вологим рушником. Залишити на 30 хвилин підходити.
Заварюючи пакетик чаю, багато хто намотує нитку на ложку, щоб віджати його. Роблять це часто чисто автоматично, навіть не замислюючись - хтось не хоче, щоб добро пропадало, хтось - щоб підтікав пакет зі сміттям. Але так робити не варто, пише ukr.media,...
Кухонна витяжка - незамінна річ у кожному домі, але з часом вона накопичує жир і пил. На щастя, очистити її можна без зайвого зусилля - достатньо кількох крапель простого засобу, передають Патріоти України. Фахівці радять регулярно протирати витяжку во...