ТОП-6 правил смачного холодця, який завжди виходить


У минулі часи уявити собі застілля без холодця було складно. За популярністю ця страва поступалася, мабуть, лише вінегрету, передають Патріоти України.

Холодець популярна страва і сьогодні, але деякі господині готують його рідко – не завжди вдається. Розкажемо, як зробити так, щоби вдавалося.

Подробиці

Раніше холодець готували в основному взимку. На те було кілька причин: і домашніх тварин частіше відправляли на бійню, і холодильників, як відомо, ще не було.

Тепер все просто, а завадити може лише відсутність досвіду та помилки у приготуванні.

Правило №1. Пропорції

Холодець не застигне або буде не таким смачним, якщо в ньому порушено баланс між м’ясом і бульйоном. Насправді, що більше м’яса, то швидше холодець розвалиться чи розповзеться. Недарма для приготування страви купують гомілку, яка робить бульйон клейким та наваристим. Вдалим є співвідношення: на 2-2,5 кг гомілки (або кісток) максимум 1,5 кг м’яса у чистому вигляді.

Правило №2. Замочування

М’ясо і кістки потрібно замочити на 2-3 години, щоб воно очистилося від продуктів, що містяться в ньому.

Правило №3. Перший бульйон

Професіонали часто говорять про те, що перший бульйон потрібно виливати у раковину. Вважається, що так можна позбутися шкідливих речовин, якими могли годувати тварину, а також позбутися зайвого жиру.

Робиться це просто: після того, як закипить вода з м’ясом, зніміть піну, дістаньте м’ясо, злийте воду, вимийте каструлю і наберіть свіжу воду. Потім продовжуйте варити на слабкому вогні під кришкою.

Правило №4. Спеції

Усі добавки потрібно класти в бульйон наприкінці варіння. Морква та цибуля додається десь через 5 годин від початку варіння. Ще через півгодини можна покласти сіль та перець, лавровий лист та часник.

Правило № 5. Час варіння

Свинину слід варити 6 годин після закипання. Яловичину – 6-8 годин. Курка буде готова через 3-4 години.

Холодець із м’ясного асорті готується близько 7 години.

Правило № 6. Охолодження

Найкраще холодець буде остигати і застигати при температурі 6-8 градусів вище нуля.

Є секрет! Що робити, щоб деруни вбирали менше олії

п’ятниця, 27 червень 2025, 19:10

Картопляні оладки – проста, дешева та смачна страва. Єдиний їхній недолік, через який ми не смажимо їх дуже часто, полягає в тому, що вони вбирають багато жиру. Це робить їх калорійними та важкоперетравлюваними. На щастя, є різні способи вирішення цієї...

Не відірватися! Як приготувати смачний лимонний квас

п’ятниця, 27 червень 2025, 17:14

У спеку ми багато п’ємо рідини: вода і компоти, морс і лимонад, мохіто і смузі… А про квас вже й говорити нічого: якого тільки немає! Спробуйте зробити дуже смачний і легкий у приготуванні – лимонний квас. Тим більше і продуктів для нього треба небагат...