Традиційна святкова українська страва: Клопотенко поділився рецептом кручеників зі свинини з чорносливом та горіхами

"Нещодавно я задумався, які українські м'ясні страви можна приготувати до святкового столу. І перше, що спало мені на думку, це крученики – м'ясні рулетики із різними начинками. Саме крученики зі свинини з чорносливом та волоськими горіхами я і хочу сьогодні приготувати", - пише кулінар Євген Клопотенко на своєму сайті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Що стосується назви, то тут все очевидно – начинку потрібно закручувати у шматочок м'яса, тому страву назвали кручениками. М'ясо для кручеників можна обирати будь-яке до смаку –смачно буде і зі свинини, і з яловичини, і з курки. Я обрав свинину, це м'ясо одне з найбільш вживаних серед українців. Це ж стосується і начинки, чорнослив із горіхами – дуже поширений варіант начинки для кручеників. А щоб страва була більш соковитою, я приготував овочевий соус з моркви, цибулі та томатної пасти.

Крученики доволі універсальні, адже у м'ясо можна загорнути практично будь-яку начинку до смаку. Розкажу про кілька варіантів.

Гриби та сир. Обсмажте гриби із цибулею, допоки не випарується уся рідина. Додайте часник та зелень. Коли суміш остигне – додайте натертий сир.

Квашена капуста. Обсмажте на пательні цибулю та добре віджату від зайвої рідини квашену капусту. Дайте начинці охолонути та сформуйте крученики.

Сало та часник. Наріжте сало невеличкими кубиками, змішайте у мисочці з подрібненим часником та натертим сиром, додайте чорного перцю до смаку.

Інгредієнти:

500 г свинини (антрекот)

150 г чорносливу

100 г волоських горіхів

2-3 ст. л. олії

до смаку сіль та перець

Для соусу:

1 морква

1 цибуля

1 гілочка розмарину

2 ст. л. томатної пасти

150 мл води

2 ст. л. олії

до смаку сіль та перець

Приготування:

Наріжте 500 г свинячого антрекота на 6 частин товщиною приблизно 1 см. Викладіть м'ясо на дошку, накрийте харчовою плівкою та відбийте молотком для м'яса. Робіть це обережно, аби м'ясо не порвалося. Посоліть та поперчіть свинину з обох боків.

Подрібніть 150 г чорносливу та 100 г волоських горіхів.

Викладіть начинку на шматочки м'яса та загорніть у рулетики. Зв'яжіть кожен рулетик ниткою, аби вони не розкрутилися під час приготування.

Розігрійте пательню з 2-3 ст. л. олії та обсмажте крученики до золотавої скоринки.

Для засмажки очистьте моркву та цибулю. Морквину натріть на тертці, а цибулину поріжте кубиками. Обсмажте цибулю та моркву на розігрітій пательні з 2 ст. л. олії до м'якості цибулі. Додайте трохи солі та перцю і 2 ст. л. томатної пасти. Перемішайте та влийте 150 мл води. Тушкуйте, доки вода не випарується.

Викладіть у форму для запікання крученики та засмажку. Для аромату додайте частинки гілочки розмарину. Запікайте 20 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці".

Є секрет! Як зберігати вершкове масло, щоб залишалося свіжим довго

п’ятниця, 22 листопад 2024, 5:40

Вершкове масло – це вкрай корисний продукт, який обов’язково має бути в раціоні як дорослих, так і дітей, передають Патріоти України. Без вершкового масла в кулінарії не обійтися, бо не вийде запашної випічки, смачної каші чи ароматного картопляного пю...

Буде смакота! Кулінарна хитрість, яка здатна зробити м’ясний фарш легшим за пух

четвер, 21 листопад 2024, 23:10

Забудьте про жорсткі котлети, які важко кусати та жувати. Щоб вони були легкими та апетитними, нагадували пух, потрібно правильно підготувати фарш. Деякі кулінарні хитрощі допоможуть це зробити, передають Патріоти України. Отже, ми вже знаємо, що секре...