Традиційні українські ласощі: Рецепт справжніх закарпатських рогаликів-кіфликів

Кіфлики – солодка спадщина предків, рецепт цього десерту вже не один десяток років передається від покоління до покоління. Ця особлива локальна випічка Закарпаття має неймовірний смак, а ще це чудовий подарунок, оскільки кіфлики мають довгий час зберігання, зазначають Патріоти України.

Своїй назві кіфлики завдячують німецькому слову kipferl, це особливий вид рогаликів. В Україну закарпатська випічка прийшла з Угорщини.

Рецепт закарпатських кіфликів

Час: 2 години
Порцій: 4

Інгредієнти:

Тісто:

  • 500 грам борошна;
  • 250 грам масла;
  • 4 яєчні жовтки;
  • 150 грам сметани;
  • 2 столові ложки цукру;
  • дрібка солі;

Горіхова начинка:

  • 250 грам волоських горіхів;
  • 4 білки;
  • 1 столова ложка цукру.

Вишнева начинка:

  • 200 грам вишень;
  • 50 грам цукру;

Для посипання:

  • 100 грам цукру-пудри.

Приготування:

  1. Для замішування тіста візьміть вершкове масло (воно має бути кімнатної температури) та поріжте на кубики.
  2. Масло висипте у глибоку миску та додайте до нього борошно, перетріть всі компоненти до стану крихти.
  3. Додайте у миску жовтки та сметану, замісіть тісто.
  4. Залишіть тісто у холодильнику на 1 годину.
  5. Для горіхової начинки подрібніть горіхи у блендері або у м'ясорубці.
  6. Додайте до горіхів білки збиті з цукром у піну. Все акуратно вимішайте.
  7. Для вишневої начинки вийняти з вишні кісточки, відцідити зайвий сік, вимішайте з цукром.
  8. Дістаньте тісто з холодильники та розділіть на 5 частин.
  9. Розкачайте з кожної частини коло, поділіть його на 8-12 сегментів-трикутників
  10. Викладаємо начинку на широку частину трикутничка і загортаємо рогалик, починаючи з широкої частини.
  11. Розігрійте духовку до 180 градусів.
  12. Викладіть кіфлики на деко і випікайте 20-30 хвилин.
  13. Гарячу випічку посипте цукровою пудрою.
Джерело: 24 канал

Є секрет! Що додати в каструлю, якщо горох довго не розварюється

неділя, 15 червень 2025, 12:09

Незважаючи на користь гороху, кулінари не дуже часто беруться за варіння цього продукту: аж надто довго доводиться чекати. Термічна обробка бобових – процес тривалий. Крім того, чимало часу забирає і попереднє замочування горошин. Проте досвідчені госп...

Розставлено крапки над "і": Чи можна пити каву натщесерце

неділя, 15 червень 2025, 11:50

Пити каву натщесерце можна, але є нюанси, які варто врахувати, бо це може мати негативні наслідки для здоров'я, залежно від індивідуальних особливостей, передають Патріоти України. Кава натщесерце — не критично шкідлива для всіх, але може спричинити пр...