Традиційний Покровський коровай: Рецепт святкового пирога з тушкованою капустою та яйцями

Прикрасити пиріг можна будь-яким чином (Фото: Seagull_l / depositphotos.com)На святковому столі на Покрову завжди стояло багато здобних страв: і солодких, і солоних. Однак на чолі столу завжди був Покровський коровай, який найчастіше готувався з тушкованою капустою, зазначають Патріоти України.

Рецепт пирога з капустою

Інгредієнти:

  • ½ пачки сухих дріжджів
  • ½ склянки молока
  • 1 кг борошна
  • 1 ч.л. рослинної олії
  • 50 г вершкового масла
  • ¼ склянки сметани
  • ½ ч.л. солі
  • ½ ч.л. цукру

Для начинки:

  • ¼ капустини
  • 1 маленька морква
  • ½ цибулини
  • 1 ч.л. лимонного соку
  • 2 варених яйця

Приготування:

Змішайте всі інгредієнти для тіста, замісіть його і поставте в тепле місце на 2 години підходити.

Дрібно наріжте капусту, цибулю і натріть моркву на середній терці. Обсмажте на олії капусту з морквою і цибулею протягом 10 хвилин.

Додайте лимонний сік, посоліть, поперчіть, додайте кілька ложок води і тушкуйте ще 10 хвилин під кришкою. Потім додайте дрібно нарізані варені яйця.

Через дві години розділіть тісто на дві частини в пропорції ⅓ і ⅔. Більшу частину помістіть в глибоку форму для випікання і розподіліть тісто по формі, зробивши бортики.

Потім помістіть начинку всередину пирога, а зверху прикрасьте коровай залишком тіста за бажанням. Найпростіше розкачати тісто, розрізати на смуги і викласти їх хрест-навхрест.

Розігрійте духовку до 180 °C, а в цей час дайте пирогу постояти 15 хвилин. Потім змастіть пиріг збитим жовтком і випікайте 40 хвилин. Смачного!

Джерело: НВ

Пийте каву правильно: Коли вона працює, а коли шкодить кишківнику

субота, 12 липень 2025, 13:05

Мільйони людей починають день з кави ще до сніданку. Але чи така звичка дійсно корисна для шлунково-кишкового тракту? Експерти розповідають, коли кава на голодний шлунок . це стимул, а коли - шкода, передають Патріоти України. Кава стимулює вироблення ...

Персиковий джем, як у бабусі - легкий рецепт для кожного

субота, 12 липень 2025, 8:15

Літо - найкращий час для приготування домашніх джемів, а персиковий джем - один із найулюбленіших серед них. За простим рецептом, який не потребує складних інгредієнтів, можна приготувати смачний та ароматний джем із ніжною текстурою, Патріоти України....