Традиційний Покровський коровай: Рецепт святкового пирога з тушкованою капустою та яйцями

Прикрасити пиріг можна будь-яким чином (Фото: Seagull_l / depositphotos.com)На святковому столі на Покрову завжди стояло багато здобних страв: і солодких, і солоних. Однак на чолі столу завжди був Покровський коровай, який найчастіше готувався з тушкованою капустою, зазначають Патріоти України.

Рецепт пирога з капустою

Інгредієнти:

  • ½ пачки сухих дріжджів
  • ½ склянки молока
  • 1 кг борошна
  • 1 ч.л. рослинної олії
  • 50 г вершкового масла
  • ¼ склянки сметани
  • ½ ч.л. солі
  • ½ ч.л. цукру

Для начинки:

  • ¼ капустини
  • 1 маленька морква
  • ½ цибулини
  • 1 ч.л. лимонного соку
  • 2 варених яйця

Приготування:

Змішайте всі інгредієнти для тіста, замісіть його і поставте в тепле місце на 2 години підходити.

Дрібно наріжте капусту, цибулю і натріть моркву на середній терці. Обсмажте на олії капусту з морквою і цибулею протягом 10 хвилин.

Додайте лимонний сік, посоліть, поперчіть, додайте кілька ложок води і тушкуйте ще 10 хвилин під кришкою. Потім додайте дрібно нарізані варені яйця.

Через дві години розділіть тісто на дві частини в пропорції ⅓ і ⅔. Більшу частину помістіть в глибоку форму для випікання і розподіліть тісто по формі, зробивши бортики.

Потім помістіть начинку всередину пирога, а зверху прикрасьте коровай залишком тіста за бажанням. Найпростіше розкачати тісто, розрізати на смуги і викласти їх хрест-навхрест.

Розігрійте духовку до 180 °C, а в цей час дайте пирогу постояти 15 хвилин. Потім змастіть пиріг збитим жовтком і випікайте 40 хвилин. Смачного!

Джерело: НВ

Розставлено крапки над "і": Чи потрібно знімати піну з картоплі

неділя, 18 травень 2025, 18:00

Більшість господинь, щойно бачать піну у каструлі, одразу хапаються за ложку. Але чи справді її потрібно прибирати під час варіння картоплі? Це питання виникає часто, а відповідь на нього не така вже й однозначна, передають Патріоти України. Редакція F...

Всього один продукт - і тушена капуста набуває абсолютно нового смаку

неділя, 18 травень 2025, 17:07

Капуста – наш вітамінний овоч, страви з якої частіше з‘являються на столі, особливо в нашому зимовому меню. Квашена, маринована, тушкована, або смажена, як гарнір та основна страва. Якщо додати до капусти, яку ви смажите одну спецію, це поліпшить та зм...