Це може здивувати! Які напої насправді не тамують спрагу

Ось список напоїв, які насправді не тамують спрагу, а іноді навіть посилюють її, передають Патріоти України.


1. Солодкі газовані напої

  • Містять багато цукру, який витягує воду з клітин, погіршуючи зневоднення.
  • Деякі мають кофеїн, що також має сечогінний ефект.
Приклад: Coca-Cola, Pepsi, Sprite.

2. Алкогольні напої

  • Алкоголь пригнічує гормон вазопресин, через що тіло втрачає більше рідини з сечею.
  • Може здаватися, що втамовує спрагу, але через годину стане тільки гірше.
Приклад: пиво, вино, коктейлі.

3. Кава (в надмірних кількостях)

  • У помірній кількості кава не сильно зневоднює.
  • Але велика доза кофеїну діє як діуретик – виводить воду з організму.
Нормально: 1–2 чашки.
Погано: 4+ чашки щодня.

4. Пакетовані соки та нектари

  • Містять велику кількість цукру й дуже мало натуральної рідини.
  • Не замінюють воду і можуть навіть спричинити ще більшу спрагу.
Приклад: магазинні яблучні, апельсинові соки з доданим цукром.

5. Молоко (особливо жирне)

  • Жирне молоко може створювати відчуття важкості та не тамувати спрагу.
  • Організм витрачає час і енергію на його перетравлення, замість того щоб охолодитись чи зволожитись.

6. Енергетики

  • Високий вміст кофеїну, таурину і цукру.
  • Викликають тимчасовий підйом енергії, але в довгостроковій перспективі – зневоднення.
Monster, Red Bull, Burn тощо.

Що насправді добре тамує спрагу:

Вода (звичайна або мінеральна, без газу)
Низькомінералізовані напої
Трав’яні чаї (без кофеїну, охолоджені)
Огіркова вода або вода з лимоном (без цукру)
Кокосова вода (без добавок)

Є секрет! Що треба зробити під час смаження картоплі, щоб вона не прилипала до сковорідки

понеділок, 1 грудень 2025, 19:41

Багато хто стикається з однією й тією ж проблемою: картопля вперто прилипає до сковорідки, навіть якщо додати більше олії. У результаті замість апетитних рівних золотавих шматочків виходить розмазана суміш. Професійні кухарі давно помітили, що справа з...

Поради для приготування салатів восени

понеділок, 1 грудень 2025, 13:28

Осінь — час, коли садовина та теплі овочі змінюють своє обличчя: більше картоплі, моркви, цибулі, але менше свіжої зелені. Водночас є нові натуральні текстури та забезпечений багатший смак. Це чудовий період для салатів, які не просто освіжають, а живл...