Це може здивувати! Названо одну з найпопулярніших страв, яку категорично не можна розігрівати двічі

Сучасний ритм життя змушує нас економити час, тому багатьом зручніше готувати їжу на кілька днів, а потім розігрівати її за потреби, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Однак далеко не всі страви безпечно піддавати повторній тепловій обробці, однією з таких є рис. Розповідаємо, чому експерти з безпеки харчування категорично забороняють розігрівати страви, у яких є рис.

Чому не можна двічі розігрівати рис: поради експертів

Якщо повторно розігрівати страви, у яких міститься рис, можна легко отруїтися. До того ж, варений рис потребує правильного зберігання і ось чому. Річ у тім, що сирі рисові зерна можуть містити бактерію Bacillus cereus, яка здатна виділяти токсичні речовини. Навіть під час приготування за високих температур спори цієї бактерії можуть вижити. Якщо зварений рис залишити за кімнатної температури на тривалий час, бактерії починають активно розмножуватися, а їхні токсини можуть спричинити харчове отруєння.

Які можуть бути симптоми отруєння, спричинені бактерією Bacillus cereus? Це нудота, блювота, діарея та запаморочення, ознаки можуть проявитися вже за кілька годин після вживання зіпсованого продукту.

Щоб уникнути подібних ризиків, рекомендовано дотримуватися кількох правил.

  • Зберігайте готовий рис чи страви з рисом у холодильнику за температури +5°C.
  • Охолоджуйте рис якомога швидше після приготування.
  • Розігрівайте лише один раз.

Якщо ви не впевнені у свіжості страви з рису, краще її взагалі не їсти, щоб потім не було проблем.

"Ідеальний продукт": Дієтологи розкрили незвичайні факти про властивості огірків

п’ятниця, 5 вересень 2025, 23:10

Зазвичай ми сприймаємо огірок як звичайний овоч з мінімальною користю, але дієтологи стверджують, що цей продукт може стати справжнім союзником у боротьбі за здоров’я. Він не тільки допомагає в підтримці кісток та здоров’я серця, але й сприяє схудненню...

Розставлено крапки над "і": Чи потрібно зберігати джем, варення і конфітюр у холодильнику

п’ятниця, 5 вересень 2025, 6:45

Банка джему або варення у холодильнику - це правило чи хибна думка? Таке питання виникає у багатьох господинь, передають Патріоти України. Дієтологиня Кетлін Гарсія-Бенсон пояснила, коли варто ставити джем до холодильника, а коли достатньо зберігати йо...