Вівсянка — популярний сніданок. Її обирають за приємний смак та швидкість приготування. Читайте в матеріалі ТСН.ua, що буде, якщо їсти вівсянку щодня, передають Патріоти України.
Чи впливає щоденне вживання вівсянки на здоров'я, самопочуття та талію в довгостроковій перспективі?
Овес є чудовим джерелом вуглеводів та клітковини, які організму не так легко перетравити. В Центрах з контролю та профілактики хвороб в США стверджують, що клітковина уповільнює процес травлення. Тому людина довше залишається ситою і не відчуває голоду.
Варто зазначити, що вживання в їжу продуктів з високим вмістом клітковини також допомагає уникнути різкого падіння чи, навпаки, стрибків рівня цукру в крові. Почуття голоду при цьому зменшується.
В FoodData Central вказують, що всього лише одна чашка приготовленої вівсянки містить 4 г клітковини. А це 16% від рекомендованої денної норми.
У вівсі міститься розчинна клітковина певного типу, яка називається бета-глюкатин. Вона утворює в кишківнику консистенцію, яка нагадує гель. Цим бета-глюкатин підтримує роботу шлунково-кишкового тракту та допомагає полегшити випорожнення. Якщо поєднувати вівсянку з різними джерелами нерозчинної клітковини (наприклад, ожина, неочищені яблука, горіхи), можна подвоїти ефект від її вживання.
Починаючи свій ранок з вівсянки, ви також приносите багато користі серцю. Завдяки високому вмісту клітковини ця каша допомагає знизити рівень "поганого" холестерину, а ще стабілізує рівень цукру в крові та знижує високий кров'яний тиск. А це відіграє неостанню роль у мінімізації ризиків розвитку серцевих захворювань.
Вівсянка — це ще й їжа-пребіотик, яка допомагає живити корисні бактерії, що живуть в нашому кишківнику. Підтримка кишкового мікробіому потрібна, щоб правильно працювала імунна система. Також це допомагає покращити травлення і підвищити настрій. А ще корисні бактерії потрібні, щоб краще боротися із сезонними захворюваннями.
Згідно з дослідженнями, вівсянка на сніданок ще й допомагає знизити та стабілізувати вагу. Бета-глюкан вівста позитивно впливає на гіперглікемію, а ще знижує рівень ліпідів в крові, що впливає і на вагу. У вівсянці міститься клітковина, яка насичує на тривалий час, тому людина буде вживати менше калорій впродовж дня.
Також бета-глюкан допомагає вивільнити пептид YY. Це гормон, який виробляється в кишківнику та потрібен, щоб ми почувалися ситими.
Банани - один із найулюбленіших фруктів у світі, і більшість із нас їсть їх майже щодня, не замислюючись про деталі. Та виявляється, ступінь стиглості цього фрукта може суттєво впливати на його поживну цінність і користь для організму, передають Патріо...
Сира гречка - корисна і поживна крупа, яку часто використовують для приготування здорових страв. Але не всі знають, що неправильні умови зберігання можуть швидко погіршити якість гречки, зробивши її непридатною до вживання, передають Патріоти України. ...