Цей плід - справжня бомба вітаміну C. Він не втрачає корисних властивостей навіть у вареннях

Обліпиха поступово завойовує популярність в Україні. Цей колючий кущ не лише красиво виглядає в саду, а й має безліч цілющих властивостей. Особливо цінні його яскраво-помаранчеві ягоди, які містять вітаміну C у 10 разів більше, ніж лимон, передають Патріоти України.

Чому обліпиха — унікальна?

На відміну від багатьох інших фруктів, вітамін C у ягодах обліпихи не руйнується при приготуванні варення, заморожуванні чи сушінні. Тож домашнє варення або джем з обліпихи зберігають максимум користі.


Корисні властивості обліпихи:

  • Підвищує імунітет
  • Містить понад 190 біоактивних речовин, серед яких 14 вітамінів і 11 мікроелементів
  • Захищає від вільних радикалів і уповільнює старіння
  • Зміцнює судини та покращує роботу серця
  • Допомагає при запальних процесах і сприяє загоєнню ран
  • Підтримує здоров’я нервової системи та синтез колагену

Як збирати та використовувати обліпиху?

Ягоди достигають у кінці літа — на початку осені. Збирати краще власноруч у саду або купувати свіжі/заморожені у фермерів. Вони мають кисло-солодкий, специфічний смак — деякі люблять, інші — ні, але варення з нього виходить неймовірно смачним і корисним.


Рецепт конфи з обліпихи:

  • 1 кг ягід
  • 0,5 кг цукру
  • 0,5 л води

Ягоди заливають водою, варять 30 хвилин, потім протирають через сито, додають цукор і варять ще 10 хвилин. Розливають у стерилізовані банки та закривають.


Обліпиха в косметиці

Олія з ягід — відомий інгредієнт засобів для догляду за шкірою і волоссям. Вона пом’якшує, живить, регенерує. Її додають до масок та олій для волосся.


Кому обліпиха може бути протипоказана?

  • При сечокам’яній хворобі
  • При запаленні печінки, підшлункової або жовчного міхура

Чому шашлик виходить сухим: ТОП-5 основних помилок, які псують м’ясо

понеділок, 21 липень 2025, 16:50

Шашлик - це улюблена страва мільйонів, але не завжди результат радує. Іноді м’ясо виходить не соковитим, а жорстким або сухим. У чому ж причина, передають Патріоти України. Експерти розповіли, які помилки найчастіше допускають під час приготування шашл...

Краще не купуйте! Чому половинка кавуна може бути небезпечною - важливе попередження експертів

понеділок, 21 липень 2025, 11:30

Кавун - символ літа, що освіжає, втамовує спрагу й навіть покращує настрій. Проте обрати безпечний плід - справжнє мистецтво. І головне правило, про яке часто забувають: ніколи не купуйте кавун, розрізаний навпіл, передають Патріоти України. Нутриціол...