У Греції немає новорічного свята без цього пирога: Клопотенко поділився рецептом традиційної "Василопіти"

У Греції жоден новорічний стіл не обходиться без традиційного пирога "Василопіта". Назвали його на честь свята Василя, яке припадає на 1 січня. Головною особливістю бісквіта є те, що перед його випіканням у тісто кладуть монету, загорнуту у фольгу. Греки вважають, що той, кому дістанеться шматочок пирога з монетою, буде мати найвдаліший рік. Також перші два шматочки не подають на стіл, а красиво їх прикрашають і кладуть під ялинку. Якщо монетка опиниться в одному з цих шматочків, то всю сім'ю супроводжуватиме успіх у новому році. Кулінар Євген Клопотенко поділився секретом приготування пишного грецького пирога "Василопіта" на своєму сайті, передають Патріоти України.

Інгредієнти:

  • 400 г – борошна
  • 300 г – вершкового масла
  • 4 – яйця
  • 10 – розпушувача
  • 75 мл – молока
  • 250 г – цукрової пудри (+100 г для посипання пирога)
  • 2 г – мастики (не обов'язково)
  • 1 – апельсин (цедра)
  • ½ ч. л. – мускатного горіха
  • 1 ст. л. – соняшникової олії

Спосіб приготування:

1. Перед приготуванням поставити духовку розігріватись на 180 градусів. Масло вершкове дістати з холодильника, щоб воно було кімнатної температури.

2. 300 г вершкового масла|мастила| перекласти в чашу комбайна і додати 250 г сухарної пудри. Збити до повітряної суміші. Далі, додавати яйця по черзі і продовжувати збивати. Усього додати 4 яйця.

3. Додати 75 мл молока та продовжувати збивати.

4. Взяти 1 апельсин, помити і натерти цедру так, щоб не зачіпати білу частину апельсина. Натерту цедру додати до всіх інгредієнтів та збити.

5. У чашу додати 300 г борошна і 10 г розпушувача, а також 1/2 ч.л. мускатний горіх. Перемішати на низьких обертах.

6. За допомогою ступки розім'яти 2 г мастики, додати в чашу і перемішати на низьких обертах.

7. Форму діаметром 24-26 застелити пергаментним папером та змастити 1 ст.л. олії. Тісто перекласти у форму і поставити випікатися на 50 хвилин при температурі 180 градусів.

8. Дати пирогу охолонути, після чого посипати цукровою пудрою.

Треба лише три інгредієнти! Запечена картопля матиме неймовірно хрустку скоринку

п’ятниця, 19 грудень 2025, 5:40

Запечена картопля - це королева різдвяного столу, але для того, щоб вона була смачна і мала хрустку та золотисту скоринку, треба правильно її готувати, передають Патріоти України. Відомий шеф-кухар Джеймс Мартін нещодавно поділився своїми найкращими по...

А ви це знали? Скільки води потрібно пити щодня і чому це важливо

четвер, 18 грудень 2025, 18:45

Людський організм більш як наполовину складається з води. Втрата навіть 1-2% рідини може впливати на самопочуття - з’являються втома, головний біль, знижується концентрація. Регулярне споживання води допомагає зберігати бадьорість, ясність мислення та ...