Вразить смаком і ароматом! Готуємо справжнісіньку збірну м'ясну солянку за рецептом наших бабусь

Збірна м'ясна солянка - неймовірно смачний і ситний суп, який готують з додаванням декількох видів м'яса, копченостей, томатної пасти, солоних огірків і лимона. Таке нестандартне поєднання здатне "підірвати" смакові рецептори, передають Патріоти України.

Пропонуємо вам приготувати цю першу страву по "кулінарній біблії" наших мам і бабусь - "Книзі про смачну і здорову їжу", яка вперше вийшла ще в 1939-му році пробним тиражем.

Інгредієнти для солянки

На 500 г м'яса (для бульйону):

  • 300 г варених або смажених м'ясних продуктів,
  • 4 солоних огірка,
  • 2 головки ріпчастої цибулі,
  • 2 ст. ложки томата-пюре,
  • 3 ст. ложки олії,
  • по 1 ст. ложці каперсів і чорних оливок,
  • 100 г сметани,
  • 1/4 лимона,
  • зелень (кріп або петрушка),
  • помідори (при бажанні).

Покрокове приготування страви

Ріпчасту цибулю нашаткувати, злегка підсмажити і тушкувати з томатом і маслом, підливши трохи бульйону.

Огірки очистити від шкірки, розрізати на дві частини і нарізати скибочками.

М'ясні продукти (варені і смажені) можуть бути різні: м'ясо, шинка, телятина, нирки, язик, сосиски, ковбаса та інші. Їх слід нарізати тонкими скибочками, покласти в каструлю з приготованою цибулею, додати огірки, каперси, сіль, лавровий лист, залити бульйоном і варити 5-10 хвилин. Можна додати нарізані кружечками помідори.

При подачі до столу в солянку покласти сметану, оливки, скибочки лимона, очищеного від шкірки, дрібно нарізану зелень петрушки або кріп. Маленька підказка: якщо не знайшли каперси, нічого страшного

Це цікаво знати

Друге видання книги "Книги про смачну і здорову їжу" вийшло вже в 1952-му році фантастичним тиражем у 8 млн примірників.

Для радянських людей це була свого роду "кулінарна біблієя". Крім рецептів там було багато кухонних лайфхаків (якщо говорити сучасною мовою). У книзі 424 сторінки, а форматом вона більше стандарту А4.

Ви могли це не знати! Яка частина курки найнебезпечніша і чому

середа, 17 грудень 2025, 7:49

Запечена, смажена, варена - це все про варіанти приготування курки, яку вміють готувати всі. Дієтологи рекомендують готувати куряче м'ясо в духовці, але так, щоб м'ясо було без скоринки, так воно буде не тільки соковитим і смачним, а й корисним, переда...

Природний процес? Чому взимку хочеться їсти сильніше та як це контролювати

середа, 17 грудень 2025, 6:45

Якщо взимку ви відчуваєте сильніший голод і постійно хочете макаронів, хліба чи шоколаду, не дивуйтеся. Це не забаганка, а природний сигнал вашого тіла. Організму потрібне додаткове паливо, щоб зігрітися в холодну погоду. Про це пише Daily Express, пер...