
Картопля фрі цілком може здається вам невинним задоволенням, однак регулярне її споживання може мати неприємні наслідки для здоров’я. Зокрема, дослідження показують, що смажена їжа, особливо картопля фрі, підвищує ризик депресії та тривожності, передають Патріоти України.
Тож, якщо ви хочете зберегти настрій стабільним, варто переосмислити свій підхід до їжі. Чому це так та про що дізнались вчені, розповіли в Eat This, Not That.
Науковці з Університету Чжецзян у Китаї проаналізували дані за 11 років від понад 140 000 людей. Вони виявили чіткий зв’язок між частим вживанням фастфуду та погіршенням психічного здоров’я, оскільки часте вживання смаженої їжі підвищує ризик тривожності на 12% і депресії на 7%, особливо у чоловіків і молоді.
Основна причина – акриламід, який утворюється при високих температурах, що може негативно впливати на нервову систему та мозок. Разом з тим, поки що це підтверджено лише в експериментах на рибах.
Крім того, високі дози цієї речовини викликають тривожну поведінку у тварин, а деякі дослідження пов’язують її з ризиком раку. Таким чином, хоча вплив акриламіду на людей ще не доведений, краще зменшити споживання фастфуду та смажених страв у раціоні.
Якщо хочеться щось хрустке, краще готувати вдома, використовуючи кукурудзяний крохмаль або мигдальне борошно замість пшеничного. Для смаження обирай оливкову олію, а ще краще – запікай страви, щоб зменшити кількість жиру.
Страви з буряку є дуже популярними в Україні. Кулінарка Ксенія Радостіна поділилася в Instagram корисним лайфхаком, як за 10 хвилин приготувати буряк без плити та духовки, передають Патріоти України. Спосіб швидкого приготування буряка:. 1. Помийте, оч...
На полицях магазинів можна побачити вершкове масло з різним вмістом жиру - 72,5%, 73%, 80% чи 82%. Багато хто вважає, що це просто питання смаку, але насправді різниця між ними суттєва, передають Патріоти України. Експерти пояснюють: справжнім вершкови...