Ви будете здивовані! Від клітковини до калію: Чому картопля корисніша, ніж ви думали

Картопля часто недооцінюється через міфи про її шкоду, але насправді цей продукт має безліч корисних властивостей. Вона є джерелом важливих поживних речовин, які підтримують здоров’я, забезпечують енергію та сприяють тривалому відчуттю ситості, передають Патріоти України.

Картопля містить більше калію, ніж банани, і багата на клітковину та антиоксиданти. Видання eatthis.com пояснює, чому саме цей вуглевод варто включити у свій раціон.

Можливо, цей овоч і не має найкращої репутації через любов ресторанів до смаження у фритюрі, але при правильному приготуванні картопля може стати надзвичайно корисним продуктом. Запечена, відварена або навіть у корисному салаті, вона забезпечує організм цінними поживними речовинами. Деякі її корисні властивості навіть перевершують популярні фрукти.

Картопля – чудове джерело клітковини

Крім енергії, картопля забезпечує організм клітковиною. Згідно з даними USDA, середня картоплина діаметром близько 7,6 см містить майже 5 г клітковини. Ця комбінація розчинної та нерозчинної клітковини допомагає покращити травлення, стабілізує рівень цукру в крові, знижує рівень холестерину та забезпечує довготривале відчуття ситості.

Калію в картоплі більше, ніж у бананах

Хоча банани зазвичай вважають основним джерелом калію, картопля містить його навіть більше. В одній середній картоплині – 897 мг калію, що покриває 25% денної норми для раціону в 2000 калорій. Для порівняння, банан середнього розміру містить лише 422 мг, що становить 12% від денної потреби.

Цінні вітаміни та антиоксиданти

Картопля багата на різноманітні поживні речовини. У ній містяться вітаміни С і В, магній, марганець, фосфор, ніацин та фолієва кислота. Окрім цього, картопля забезпечує організм антиоксидантами – флавоноїдами, каротиноїдами та фенольними кислотами. Вони допомагають боротися з вільними радикалами, зменшуючи ризик хронічних захворювань.

Вас може зацікавити:Джиму виключили зі складу збірної України на естафету чемпіонату світу з біатлону: названо причину

Вас може зацікавити:Молодий прокурор оформив собі інвалідність і через кілька місяців звернувся за спецпенсією: йому платитимуть десятки тисяч щомісяця пожиттєво

Джерело стійкого крохмалю

Ще одна перевага картоплі – її вміст стійкого крохмалю, який не перетравлюється в кишківнику. Він діє аналогічно до розчинної клітковини, сприяючи зростанню корисних бактерій у кишківнику та підтримуючи здоров’я мікробіому. До того ж стійкий крохмаль сприяє тривалому насиченню після прийому їжі.

Найситніший продукт

Згідно з дослідженням Університету Сіднея, картопля займає перше місце серед продуктів за рівнем ситості. Вона на 223% ситніша, ніж білий хліб, і значно перевершує популярні джерела вуглеводів, такі як рис, макарони, вівсянка та квасоля.

Їжа, яку ніколи не можна їсти після падіння - ось де ховається 97% бактерій

вівторок, 29 липень 2025, 17:50

Їжа, яка впала на землю, може миттєво перетворитися на бактерійну пастку - особливо влітку. Дієтологиня Емілі Лімінг попереджає: деякі продукти поглинають до 97% мікробів уже в першу секунду після падіння, передають Патріоти України. Чи справді діє "пр...

Готуємо шашлик у духовці: Інгредієнти, які зроблять м’ясо ніжним і соковитим

вівторок, 29 липень 2025, 12:35

Приготувати смачний і соковитий курячий шашлик вдома просто - достатньо духовки та кількох сезонних овочів. Щоб м’ясо не вийшло сухим, важливо правильно вибрати маринад та спеції. Цей рецепт від фудблогерки Mariiam Foodblog допоможе зробити вечерю легк...