Вийде не гірше, ніж у грузинському кафе: Перевірений рецепт популярного пирога ачми

На вихідних у багатьох з'являється вільний час, щоб експериментувати з новими стравами. Патріоти України радять цього разу приготувати вдома грузинську ачму – пиріг із прісного тіста з сиром.

Інгредієнти: яйця (4 шт.), вода (1 склянка), олія рослинна (2 ст. л.), борошно (800 г), сіль (1 ч. л.), імеретинський сир або сулугуні (1 кг), масло вершкове (200 г).

Також знадобиться форма для випікання 35*24 см.

Приготування:

Спочатку займемося приготуванням тіста. Беремо невелику миску, розбиваємо у неї яйця. Потім вінчиком збиваємо їх із сіллю та теплою водою.

У велику миску просіюємо борошно - це потрібно зробити таким чином, щоб вийшла гірка. Робимо в ній невелике поглиблення і виливаємо яєчну суміш, перемішуємо, а потім додаємо олію - можна оливкову. Замішуємо тісто, при цьому можна ще влити столову ложку теплої води чи олії – тісто має вийти гладким та еластичним. Потім скочуємо його в кулю, кладемо в миску і накриваємо чистим рушником. Залишаємо тісто хвилин на 20-30.

Сир тремо на великій терці. Якщо сир не солоний, його потрібно досолити.

Після того, як тісто трохи відпочило, перекладаємо його на робочу поверхню і ділимо на вісім частин: сім рівних, а одну потрібно залишити більшого розміру.

Форму для випічки або деко змащуємо вершковим маслом. Більшу частину тіста розкочуємо в дуже тонкий пласт – за розміром він має бути більшим, ніж форма. Переносимо його на деко - не переживайте, якщо краї звисатимуть з боків, так і потрібно. Інші частини тіста розкочуємо тонко - теж трохи більшими, ніж форма для запікання.

Вершкове масло розтоплюємо в мікрохвильовій печі.

Ставимо на вогонь велику каструлю з відфільтрованою водою, солимо її і доводимо до кипіння. Поруч ставимо миску із холодною водою. Робочу поверхню застеляємо чистим вафельним рушником і готуємо ще кілька, щоб вони були під рукою.

Опускаємо по одному пласту тіста спочатку в киплячу воду на 1 хвилину, а потім за допомогою двох шумівок акуратно дістаємо та поміщаємо у холодну воду. Потім виймаємо тісто на друшляк – щоб із нього стекла зайва вода.

Викладаємо тісто на вафельний рушник і накриваємо зверху другим.

Змащуємо розтопленим вершковим маслом сире тісто на дні форми для випічки, потім викладаємо на нього пласт відвареного тіста. Знову змащуємо олією та посипаємо натертим сиром. Робимо те саме з іншими шарами. Якщо ви хочете, щоб верхній шар ачми був хрумким – не потрібно відварювати останній пласт тіста. Наприкінці змащуємо вершковим маслом.

Розрізаємо ачму на рівні квадратики і зверху все рясно поливаємо розтопленим маслом.

Заздалегідь розігріваємо духовку до 180°С. Ставимо деко з пирогом в гарячу духову шафу і випікаємо 30-40 хвилин - до утворення золотавої скоринки.

Виймаємо, чекаємо, доки ачма трохи охолоне, і подаємо до столу.

Джерело: Апостроф

ТОП-3 речі, які ви робили неправильно, коли варили пельмені

четвер, 28 березень 2024, 18:57

Виявилося, що цей напівфабрикат не такий простий у приготуванні, як це вважається. У кулінарів є свої хитрощі. Здавалося б, тут може бути складного. Закип’ятити воду, посолити, поперчити, кинути в каструлю лавровий лист і, нарешті, пельмені, передають...

Секрет досвідчених господинь! Навіщо додавати соду в горох, а сік лимону в рис

четвер, 28 березень 2024, 17:15

Деякі господині вважають, що готування має приносити задоволення і не займати багато часу. Для ресторанних кухарів найціннішим ресурсом є час. У професійних кулінарів немає можливості витрачати час на рутинні завдання, тому вони вигадали кілька хитрощі...