З грибами, з рибою та з куркою: Три рецепти смачних і корисних страв із червоної сочевиці

Після низки святкових застіль хочеться урізноманітнити меню смачними та корисними стравами. І якщо ви вже пробували готувати кускус чи булгур, цього разу поекспериментуйте із сочевицею. Патріоти України діляться з вами варіантами рецептів із червоної сочевиці.

Сочевиця з куркою та гарбузом

Інгредієнти: сочевиця червона (150 г), вода (400 мл), куряче філе (1 шт.), гарбуз (250 г), перець солодкий (1 шт.), цибуля ріпчаста (1 шт.), морква (0,5 шт.), часник (1 зубчик), томатна паста (1 ст. л.), олія соняшникова (3 ст. л.), паприка солодка мелена (0,5 ч. л.), сіль (0,5 ч. л.), перець чорний мелений.

Приготування:

Всі овочі промиваємо під проточною водою, цибулю, моркву та часник чистимо, а з солодкого перцю видаляємо насіння. Часник нарізаємо тонкими пластинами, а решту овочів – кубиком.

Куряче філе промиваємо, відрізаємо плівки та зайвий жир і рубаємо середнім кубиком.

Гарбуз очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиком.

Розігріваємо сковороду з олією та перекладаємо туди подрібнені овочі, обсмажуємо їх на сильному вогні до м'якості близько 3-5 хвилин, весь час перемішуючи. Потім додаємо куряче філе до овочів і продовжуємо тушкувати, інтенсивно помішуючи приблизно 5-7 хвилин.

Слідом додаємо в сковороду червону сочевицю (промивати її необов'язково), спеції та томатну пасту. Заливаємо разом 400 мл окропу і доводимо до кипіння, потім зменшуємо вогонь. Накриваємо кришкою та готуємо приблизно 8-10 хвилин. Згодом додаємо кубики гарбуза і тушкуємо на слабкому вогні ще хвилин 10, а потім знімаємо з плити.

Подаємо страву до столу, посипавши дрібно нарізаною зеленню.

Котлети із сочевиці з грибами

Інгредієнти: сочевиця (150 г), печериці (300 г), цибуля ріпчаста (1 шт.), часник (2 зубчики), сухарі панірувальні (80 г), сіль, олія рослинна для смаження (3 ст. л.).

Приготування:

Сочевицю ретельно промиваємо у проточній воді та пересипаємо у каструлю з товстим дном, заливаємо водою та відварюємо під закритою кришкою на слабкому вогні близько 20-25 хвилин. Наприкінці солимо.

Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібним кубиком. Печериці промиваємо під водою і ріжемо невеликими скибочками.

У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ній цибулю протягом 5 хвилин, потім додаємо до неї гриби. Тушкуємо все разом близько 10 хвилин, а потім пересипаємо в чашу блендера і подрібнюємо.

З'єднуємо отриману масу та зварену сочевицю, додаємо сіль, видавлений через прес часник та половину панірувальних сухарів. Перемішуємо та формуємо невеликі котлети. Обвалюємо їх у панірувальних сухарях, що залишилися.

Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо на сильному вогні котлети - приблизно 1-2 хвилини з кожного боку. Якщо потрібно, доливаємо у процесі приготування олію, щоб вони не пригоріли.

Подаємо до столу зі свіжими овочами.

Салат із сочевиці з тунцем

Інгредієнти: сочевиця (100 г), тунець консервований (1 банка), помідори (2 шт.), петрушка (5 гілочок), цибуля червона (1 шт.), сіль морська (1 ч. л.), перець свіжомелений (1 ч. л.), оливкова олія (3 ст. л.), лимонний сік (1 ст. л.), гірчиця (1 ч. л.), коріандр мелений (1 ч. л.).

Приготування:

Сочевицю промиваємо у проточній воді та відварюємо у каструлі з товстим дном приблизно 20-25 хвилин. Потім зливаємо з неї воду і відкидаємо на друшляк.

Цибулю чистимо і нарізаємо дрібним кубиком. Змішуємо її із консервованим тунцем.

Петрушку промиваємо під проточною водою, викладаємо на паперові рушники, щоб увібралась зайва волога, потім дрібно рубаємо.

Помідори обполіскуємо, за бажанням обдаємо окропом і знімаємо шкірку. Нарізаємо середнім чи дрібним кубиком.

Змішуємо всі підготовлені інгредієнти, додаємо оливкову олію, лимонний сік, гірчицю та інші спеції за смаком. Перемішуємо, за бажанням прикрашаємо оливками та нарізаною зеленню та подаємо до столу.

Джерело: Апостроф

А ви це знали? Скільки років можна зберігати консервацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:28

Напевно, у кожної української господині стоїть кількадесят баночок домашніх заготовок у погребі. Адже консервація - це чудовий спосіб зберегти смак та користь продуктів упродовж кількох років, передають Патріоти України. Втім, варто бути обачними і сл...

Це така смакота! Курячі котлети точно не будуть сухими - просто додайте це до м'яса для кращого смаку

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:50

Котлети з курки, зазвичай, виходять надто сухими. Все через те, що м'ясо нежирне і досить дієтичне. Але йому можна додати соковитості, якщо скористатись наступною технологією приготування, передають Патріоти України. Ідея приготування соковитих курячих...