"Завжди починайте процес випікання так": Розкрито секрет справжньої гуцульської паски із села Космач

У різних регіонах нашої країни українці мають свої «секрети» приготування смачних і ніжних пасок. Про те, в чому секрет справжнього паски із села Космач на Гуцульщині, розповіли автори сайту «Наші Бесаги», передають Патріоти України.

За словами пані Параски, до якої вони звернулися за консультацією, гуцули завжди починають випікати паску з молитви — читають «Отче наш», а також просять Бога про те, щоб святковий хліб вийшов гарним та смачним.

Також для приготування паски потрібно:

  • борошно — 4 кг. (підсипаємо поступово, може піти більше)
  • молоко — 2 літри
  • цукор — 1 кг.
  • сіль — 2 чайні ложки
  • олія — 50 мл. (+20 мл при замішуванні)
  • яйця з білком — 5 шт.
  • жовтки — 20 шт.
  • оцет — 1 чайна ложка
  • дріжджі — 1.5 пачки (150 грамів)
  • масло вершкове — 0.5 кг.

Про інші «секрети» випікання паски пані Параска розповіла під час зйомки відео.

Все дуже просто! Як за хвилину дізнатись справжня кава чи підробка

вівторок, 9 вересень 2025, 8:44

Смак кави залежить від кількох речей. По-перше, це якість зерен, а по-друге - спосіб заварювання. Знавці стверджують, що не варто при заварюванні кави використовувати крутий окріп, передають Патріоти України. Стосовно якості зерен, меленої чи розчинної...

Помилка може дорого коштувати! Ви псуєте свою ранкову каву цими добавками - ось чому

вівторок, 9 вересень 2025, 8:13

Кава може бути корисною для здоров’я, але лише за умови, що ви не перетворюєте її на "десерт у чашці". Дієтолог Маккензі Берджесс, RDN, нагадує: деякі популярні добавки знижують усі переваги цього напою, передають Патріоти України. Щоб щоденна кава зал...