А ще тут є український ресторан: Блогерка поділилася яскравими враженнями від подорожі до Нігерії

Лаґоський ринок являє собою людський хаос, де продається все на світі – від мереживних хіджабів до сушеної риби, і через увесь цей гармидер між покупцями і продавцями сновигають усюдисущі тук-туки.

Про це у своєму блозі пише генеральний директор НКММК "Мистецький арсенал" Олеся Островська-Люта, передають Патріоти України.

"Truth and justice — that is the way! [Правда і справедливість — це наш шлях!]" — лунав ритмічний фанк над нічним парком у центрі Лаґоса. Атмосфера фестивалю Afropolitan Vibes була чудовою: на сцені музиканти змінювали один одного, а 1,5 тис. лаґосців потягували пальмове вино, кока-колу й пиво і танцювали — стримано, навіть трохи відсторонено. Це був мій останній вечір у Лаґосі, колишній столиці Нігерії, місті на березі Атлантичного океану, розкиданому між материком і островами.

А починалося все так. Першими в аеропорту Лаґоса нас зустріли офіцери безпеки: вони вимірюють усім прибулим температуру і перевіряють книжку щеплень. Без неї не впустять у країну. Сусідні країни страждають на епідемію жовтої лихоманки, і кожен, хто прилітає в Нігерію, повинен продемонструвати, що щеплення у нього є, а лихоманки — немає.

Потім ви потрапляєте в хаотичну чергу до паспортного контролю, після нього — маленька битва за багаж у тьмяному переповненому залі, і ось ви вже йдете до таксі.

Здається, ще трохи, і ви в Лаґосі. Але ні. Всі машини на паркінгу намагаються виїхати одночасно, що створює запаморочливу какофонію звуків, у тропічному повітрі стоїть густий запах бензину, і вже тут ви можете відчути смак лаґоської вулиці.

Це місто знамените своїми неймовірними заторами: його 20 млн жителів пересуваються усіма видами транспорту, від новеньких позашляховиків до маршруток із розбитими вікнами і без дверей та тук-туків — критих пасажирських мотоциклів.

Перейти вулицю з таким трафіком непросто. Тук-туки мчать безперервним потоком, несамовито сигналячи, але не зменшуючи швидкості, тому найкращий спосіб — дочекатися чергового затору, на щастя, вони виникають щохвилини, і пройти між машинами.

Від усюдисущих тук-туків не врятує навіть гармидер переповненого лаґоського ринку. Це місце, де продається усе на світі — від мереживних хіджабів до місцевої сушеної риби, а електрику постачають невеликі бензинові генератори, які стоять біля дверей кожного кіоску і наповнюють вологе гаряче повітря вихлопними газами. Мотоцикли тут тиснуться одразу між покупцями.

У Лаґосі мало іноземців, однак це глобалізоване місто, де офіційна мова — англійська. Англійською твориться і національна література, яка потім видається на британському або американському ринку, — перед нею не стоять мовні бар'єри. Першим африканцем, який отримав Нобелівську премію з літератури, був нігерійський письменник Воле Шоїнка.

До слова, про іноземців: як виявилося, у Лаґосі є ресторан української кухні. У ньому подають каву, що не типово для Нігерії — каву тут вирощують, але для пиття віддають перевагу чаю або газованій воді. Взагалі нігерійці їдять багато фруктів, найдоступніші з яких — ананас, папая та манго. Загалом місцева кухня не надто екзотична: багато рису, спецій, курятини та овочів. Виняток становить бульйон із сушеної риби, на якому зазвичай готують овочеве рагу, — думаю, він сподобається не всім туристам.

У недорогих ресторанах їжу подають в одноразовому пластиковому посуді. Можливо, через брак водопостачання: Лаґос востаннє активно розбудовувався наприкінці 1960-х — початку 1970-х. Відтоді його турбулентна історія призвела до пікоподібного зростання населення і настільки ж різкої нестачі інвестицій в інфраструктуру.

Однак у Лаґосі світ глибоких вуличних вибоїн і парканів із колючим дротом здатний раптово змінитися, наприклад, невеликою вишуканою галереєю: свіжі англомовні журнали, полиці з книгами, оранжерея й експресивні полотна Лемі Гаріокву. Галерею під назвою BLOOM Art відкрила у своєму будинку Угома Адегоке, одна з тих витончених нігерійок, які вражають блискучою освітою і бездоганною красою.

Ось тільки заховане її дітище за охоронюваними воротами — загалом, звична справа для багатьох кварталів Лаґоса. З кінця 1960-х країну регулярно стрясали військові перевороти: Нігерія багата на нафту, і 200 млн її жителів протягом десятиліть залишалися заручниками в боротьбі за доступ до свердловин. Саме тому на фестивалі Afropolitan Vibes йшлося про правду і справедливість."

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Як радянська влада влаштувала першотравневий мітинг, приховуючи катастрофу на ЧАЕС: Шокуючі подробиці

неділя, 28 квітень 2024, 17:00

Офіційна інформація про те, що на ЧАЕС сталася аварія з’явилася лише ввечері 28 квітня та обмежилась 15-секундним повідомленням, в якому йшлося про пошкодження атомного реактора та про те, що вживаються всі необхідні заходи. Попередження про небезпеку ...

Зараз окупанти дуже активно атакують нашу будівельну техніку - військовий експерт

неділя, 28 квітень 2024, 16:41

Військовий експерт у галузі зв’язку, РЕР та РЕБ Сергій Бескрестнов із позивним Флеш в інтерв'ю Radio NV розповів, що окупанти зараз атакують українську будівельну техніку, передають Патріоти України. «Зараз рашисти дуже активно атакують нашу будівельну...