А ви знаєте, хто в Україні є найбагатшими пенсіонерами?

Ті, кому найменше довіряє суспільство

На сьогоднішній день в Україні пенсії вище 10,7 тис. гривень не призначають. Проте ще залишаються в силі всі пенсії вищі цієї суми, які були призначені до чинного обмеження. Наприклад, як розповіли в Пенсійному фонді, зараз пенсію понад 20 тисяч гривень отримують 2,2 тис. осіб. В основному це судді у відставці. 19 тисяч пенсіонерів отримують більше 10 тисяч гривень.

Ще в минулому році високі пенсії в Україні обкладалися податком, однак на даний момент ця норма скасована. У 2014-му податки потрібно було платити з пенсій понад 10 тисяч гривень, а вже в 2015-му поріг знизили до 4134 гривень (три мінімальні зарплати). Таких пенсіонерів в країні виявилося більше 416 тисяч. У Міністерстві фінансів вважають, що після скасування 15% податку на високі пенсії бюджет втратив близько 800 мільйонів гривень.

Крім того, як розповідає старший науковий співробітник інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко, судді, які вийдуть на пенсію в цьому році, обмеження «не вище 10,7 тис. на пенсії» не відчують – для них Конституційний суд цю норму скасував. Вони отримають більше 20 тисяч гривень, народні депутати на пенсії – більше 15 тисяч.

«Людей дратує ця нерівність. Коли основна маса отримує 1500, грубо кажучи, середня пенсія у нас зараз десь 1850 гривень, а суддя отримує 21 тисячу. За що судді на пенсії в нашій бідній країні при всьому при тому... Давайте тоді всім 21 тисячу платити. Чомусь не виходить. Яка б не була міра відповідальності на їхній роботі, вони ж вже на пенсії, вони ж вже не працюють. Вже цієї відповідальності немає – чому потрібно платити 20 тисяч? Причому Конституційний суд зняв по уим пенсіям обмеження максимального розміру», – розповідає вчений.

В пенсійній системі в Україні є ще одна «несправедливість». Пенсіонери, які раніше вийшли на пенсію, отримують менше грошей. У 2008-му коефіцієнт стажу (показник, який враховують при розрахунку пенсій) збільшили з 1 до 1,35 – старі пенсії не перерахували, а нові стали призначати з урахуванням нового показника.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...