Абромавічус - хороший реформатор, але порушив важливий закон України, - Тарас Чорновіл

Айварас Абромавічус постійно проживає в Україні вже кілька років, але жодного слова українською сказати не бажає.

Айварас Абромавічус. Фото: focus.ua.

"Можна багато що аналізувати, але зачеплю лише одну детальку, яку згадував. А це відверте ігнорування рядом нових громадян-держслужбовців дуже чіткої норми українського законодавства: володіння державною мовою", - написав на своїй сторінці у "Фейсбуці" політолог Тарас Чорновіл, передають Патріоти України.

У статті 8 (Основні обов'язки державного службовця) Закону України "Про державну службу" є такий розділ п'ятий: 5) обов’язково використовувати державну мову під час виконання своїх посадових обов’язків, не допускати дискримінацію державної мови і протидіяти можливим спробам її дискримінації.
Я ще можу зрозуміти, що більшість нових громадян, прийшовши в наші органи виконавчої влади, могли не знати державної мови, хоч це також порушення закону. Але пройшло більше року. Чи хтось із них відвідував мовні курси, чи хоч частково її освоїв?

На жаль, українською, наскільки пригадую, з цієї категорії користуються лише двоє, які українці за походженням - Наталія Яресько та Олександр Боровик. У всіх інших жодного прогресу. А в шанованого мною Михайла Саакашвілі - навіть регрес (він, ще будучи президентом Грузії, демонстрував непогане володіння українською і активно цим користувався, але після призначення на посаду став вживати державну мову все рідше і рідше).

У випадку міністра економіки ситуація ще неприємніша. Він уже років із сім постійно проживає в Україні, має тут сім'ю, але жодного слова українською сказати не бажає. Тому, поважаючи його як реформатора (поки що лише потенційного), хотів би, щоб він навчився поважати закони нашої держави, а вже тоді всіх повчати. А всіх, для кого він в одну мить раптом став іконою, прошу звернути увагу й на цей факт. P.S.: При всьому цьому, я не проти, щоб Айварас знову став міністром у наступному уряді, але спершу нехай виконає норми закону й Конституції.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Тилові журналісти легковажать: Боєць ЗСУ розповів про переваги російського "танка-мангала" під час ворожих штурмів

середа, 24 квітень 2024, 9:05

Хоч танк і не маневрений та має багато недоліків, він може виконати свою місію під час штурму — завести колону в населений пункт і стріляти просто в лоб, говорить командир танкового підрозділу. . Останнім часом дедалі частіше з'являються повідомлення ...

Народні прикмети на 24 квітня. Що українці готували Євсеїв день для збереження здоров'я

середа, 24 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 24 квітня за новим стилем вшановує Саву Стратилата і з ним 70-ти воїнів, преподобного Саву Києво-Печерського та Єлизавету Чудотворницю, а також вшановує пам'ять великого мученика Євсевія Нікомідійського, що поклав життя зарад...