Аби була тільки користь Україні: З референдумом по Донбасу Яценюк перейшов в атаку на президента, - політолог

На думку експерта, голова уряду займається популізмом, попутно переслідуючи мету як можна довше залишитися при владі.

Петро Порошенко та Арсеній Яценюк. Фото: actuallno.com.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк перейшов до неприхованого шантажу президента Петра Порошенка, заявляючи про необхідність проведення всеукраїнського референдуму з питання децентралізації. Таким чином Яценюк намагається відстрочити відставку своєї команди і своє власне відсторонення від справ. Фактично, президенту поставлений чіткий улитиматум про зняття з порядку денного питання про відставку уряду. Заяву Яценюка коментує на своїй сторінці у "Фейсбук" політолог Павло Нусс, передають Патріоти України.

«Арсеній Яценюк вдався до відкритого шантажу України. У своєму традиційному зверненні до ТБ-глядачів, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк виступив за проведення всенародного референдуму щодо внесення змін у Конституцію України», - пише Нусс.

Він пояснив, що Яценюк у черговий раз займається популізмом, попутно переслідуючи мету як можна довше залишитися при владі. «Навіть якщо врахувати факт юридичної безграмотності ініціативи Яценюка, який явно бере на себе непосильну ношу політичної відповідальності і порушує конституційну субординацію відносно органів державної влади, а точніше, щодо Президента України, ініціатива Яценюка з референдуму – не більш ніж популізм, і спроба прямого шантажу Президента і Парламенту, нова політична технологія, яка покликана забезпечити суттєву пролонгацію повноважень Яценюка на посаді прем'єра, і забезпечити «кадровий застій» членів його команди в уряді», - зазначає політолог.

Експерт акцентує увагу на заяву прем'єр-міністра, де фактично йдеться про те, що фракція «Народного фронту» не підтримає ініційований президентом закон про децентралізацію регіонів, поки питання з відставкою Яценюка і членів його команди не буде зняте з порядку денного.

«Не секрет, що відставка міністра Авакова та інших членів команди Яценюка стоїть на порядку денному, і врегулювання цього питання необхідно виключно через пошук політичного компромісу уряду, парламенту і Президентського офісу. Замість цього, Яценюк і його політтехнологи актуалізують питання проведення конституційного референдуму», чітко давши пройняти Президенту, що його ініціатива щодо зміни Конституції в частині децентралізації (яка не повинна обговорюватися на референдумі (Стаття 154,.. 159 КУ), не знайде підтримки серед фракції НФ, у разі, якщо і Президент, і його парламентська фракція буде наполягати на переформатування уряду з перспективою зміни та голови Кабінету Міністрів», - зазначає політолог.

Нусс вважає, що консультанти Яценюка запропонували йому «небезпечну гру», яка може вилитися в дострокові вибори парламенту і повний їх провал для «Народного фронту». Однак в цьому напрямку прем'єр-міністр рухатися не буде, адже йому відомо про невисокий рейтинг своєї політсили, тому все, що йому залишається - це використовувати заяву про референдум як важіль тиску, знаючи про неможливість його проведення.

«Варто зазначити, що небезпечну гру запропонували Арсенію Петровичу його консультанти. Такий відкритий (не перший) шантаж України загрожує парламенту достроковими виборами. Враховуючи його електоральну підтримку НФ і Яценюка в народі, якої немає через корупційні скандали, пов'язані з ним і його командою, Арсенію Петровичу тільки й залишиться, що ініціювати без права реалізації, тому що немає підстав вважати, що він, як політик, буде користуватися успіхом у найближчих 5 років», - переконаний Нусс.

Резюмуючи вищесказане, політолог закликає Яценюка «перестати годувати народ .... гучними словами про «народовладдя». А приступити до своїх прямих обов'язків та «виконувати урядову програму», щоб «забезпечити народ якісним рівнем життя».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....