"Баба-Яга против": Захарова заявила, що трактування Голодомору як геноциду українців "має політизований і антиісторичний характер"

Представниця МЗС РФ стверджує, що ці події "є спільною трагедією росіян, українців, казахів та інших народів.

Марія Захарова. Фото: РБК.

Трактування Голодомору 1932–1933 років як геноциду українського народу "має політизований і антиісторичний характер", заявила речник міністерства закордонних справ (МЗС) Росії Марія Захарова під час брифінгу 23 листопада, повідомляє прес-служба МЗС. Новину передають Патріоти України.

"25 листопада в Україні відзначають день пам'яті жертв Голодомору, загиблих у СРСР у 30-х роках XX століття. У Києві наполегливо намагаються подати ці трагічні події як геноцид українського народу. Таке трактування не має нічого спільного з відновленням справедливості, має політизований і антиісторичний характер. На наш погляд, коли так ставлять запитання і подають тему, мета одна – посіяти розбрат між народами Росії і України. Хотіла б нагадати, що на початку 30-х років XX століття голод, що виник унаслідок посухи, насильницької колективізації і розкуркулення, охопив, окрім України, Білорусь, Казахстан, Поволжя, Північний Кавказ, Західний Сибір і Південний Урал. За різними підрахунками, загинуло від 2 до 8 млн осіб", – зазначила вона.

Захарова заявила, що ці події "є спільною трагедією росіян, українців, казахів та інших народів країни і, звичайно, найбільшою гуманітарною катастрофою на території СРСР." "Тому всі розмови про якусь цілеспрямовану політику нищення української нації суперечать історичним фактам і є цинічною спекуляцією на пам'яті мільйонів жертв на догоду політичним інтересам", – сказала спікер.

Вона додала, що колеги з Держдепартаменту США "відзначилися днями заявою на тему Голодомору, яка спотворює історію". "Зокрема вони заявили, що політика радянської держави була нібито спрямована лише проти українців. Отже, у Вашингтоні фактично образили пам'ять загиблих, серед яких, як ми вже неодноразово і протягом багатьох років наголошуємо, були представники багатьох народів, які населяли СРСР. Як ми вже розуміємо, їхня трагічна доля авторів цих заяв просто не хвилює", – зазначила Захарова.

Спікер закликала співробітників Держдепу США "надалі уважніше вивчати історичні дані". "Я б навіть сказала простіше: просто почати вивчати історичні дані. Тут уже йдеться не про уважність. Роблячи такі заяви, люди практично не знають фактури. Якщо нарешті наші колеги в Державному департаменті США почнуть читати історичні документи хоча б у переказі, це дасть змогу уникнути таких абсурдних заяв, які просто відрізняються від реальності", – резюмувала вона.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...

Російські загарбники захопили ще один населений пункт на Донеччині, - DeepState (карти)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:32

Російські війська захопили Новомихайлівку Донецької області, а також просунулися до Нетайлового, біля Новоолександрівки. Сили оборони, своєю чергою, звільнили острів Нестрига в дельті Дніпра, що розташований на правобережжі та тривалий час залишався сі...