BepiColombo: Земляни запустили ракету до першої планети (відео)

У суботу, 20 жовтня, з космодрому Куру у Французькій Гвіані успішно стартувала перша європейська космічна місія до Меркурія, найменшою планети Сонячної системи. Ракета-носій Ariane 5 виводить на задану орбіту два космічні зонда Bepi і Mio.

Спільна місія Європейського космічного агентства і Японського аерокосмічного агентства отримала назву BepiColombo в честь видатного італійського математика та інженера Джузеппе Коломбо. Він розробив і запропонував НАСА теорію гравітаційного маневру, яка тепер використовується для польотів всіх космічних апаратів і дозволяє прокладати потрібний маршрут за рахунок тяжіння інших небесних тіл, передають Патріоти України.

Його розрахунки особливо важливі для вивчення Меркурія, оскільки дістатися до цієї планети, розташованої найближче до Сонця, набагато складніше, ніж, скажімо, до Плутона. Незважаючи на свою відносну близькість до Землі, Меркурій залишається одним з найменш вивчених об'єктів Сонячної системи.
Планета розташована занадто близько до Сонця, і, щоб вивести будь-який апарат на її орбіту, потрібно подолати колосальну тяжіння нашого світила. Із Землі спостерігати за Меркурієм теж непросто. Планета постійно тоне в сонячному сяйві. Вона видно лише приблизно за годину до сходу або заходу. Навіть космічні телескопи направляти в його сторону небезпечно, тому що занадто великий ризик пошкодити дорогу апаратуру.
Напевно відомі вченим точні розміри Меркурія. Її діаметр приблизно втричі менше земного, а маса легше майже в 20 разів. Рік на Меркурії вчетверо коротше. Здійснити повний оборот навколо Сонця планета встигає всього за 88 земних діб. А ось добу там тягнуться за земними мірками нескінченно - цілих 1 392 години! Таким чином, за два меркуріанських роки планета лише тричі встигає обернутися навколо своєї осі.
На підготовку до запуску BepiColombo пішло майже 10 років. До Меркурія апарат добереться через сім з гаком років. Остаточно на орбіту Меркурія орбітальна станція вийде лише 14 березня 2026 року. Якщо все буде в порядку. Пролетіти належить 9 мільярдів кілометрів! Це вдвічі більше, ніж радіус всієї Сонячної системи.
За роки свого польоту BepiColombo один раз облетить навколо Землі і двічі - навколо Венери. Ось така складна у апарату траєкторія. Свої перші знімки він передасть на Землю якраз, коли виявиться поруч з Венерою. Відбудеться це через два роки.

Наблизившись до Меркурія в грудні 2025 року, модуль випустить два космічних зонда - Bepi і Mio. Вони повинні розділитися, щоб працювати паралельно вже як штучні супутники Меркурія на різних орбітах.

Завдання місії - не тільки більш докладно вивчити склад Меркурія і встановити природу його магнітного поля, а й в цілому зрозуміти, як формуються і еволюціонують планети, розташовані настільки близько до материнської зірки. Також вчені хочуть перевірити деякі положення теорії відносності Ейнштейна.
Джерело: Факты
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...

Найшли вила на зелені граблі: Екс-нардеп Ляшко опинився в епіцентрі скандалу щодо своєї військової кар'єри

субота, 20 квітень 2024, 0:55

Олег Ляшко дав привід "старим друзям" з телеканалу Зеленського-Коломойського пройтися по його діяльності, тепер вже у складі ЗСУ. Патріоти України пропонують ознайомитись з матеріалом ТСН, ісамим визначитись наскільки виправдана риторика кореспондента ...